20 Eylül 2024 Cuma

Alman faşizminin kurbanlarını anma töreni

Gençlik örgütleri Young Struggle ve Zora, Kristallnacht'ın yıl dönümünde Alman faşizminin kurbanlarını andı, faşizme karşı mücadeleye devam edileceği mesajını verdi.

9 Kasım, Kristallnacht'ın 85. yıldönümüydü. Hildesheim'daki Young Struggle ve Zora örgütlerinden gençler Alman faşizminin kurbanlarını andı, sürgün edilen ve öldürülen Yahudilerin anıt plaketlerini temizledi ve çiçek bıraktı.

"Affetmek yok, unutmak yok" sloganı altında yapılan anma yürüyüşü, 85 yıl önce bugün faşistler tarafından yakılan bir sinagogun bulunduğu yerde sona erdi. Burada yapılan konuşmada, o dönemin komünistlerinin ve direnişçilerinin geleneğinde faşizme karşı mücadeleye devam edileceği söylendi. Sonunda gençler "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganı attı.

Birinci Dünya Savaşı'nda Alman ordusunun Mareşali olmasının yanı sıra Hitler faşizminin iktidara gelmesine de yardımcı olan Paul von Hindenburg'un adını taşıyan Hildesheim'daki Hindenburgplatz'ın adı da "Anton-Hummler-Platz" olarak değiştirildi. Böylece Hildesheim'da KPD üyesi olarak faşizme karşı mücadele eden ve ölüm cezasına çarptırılan komünist ve fabrika işçisi Anton Hummler anılmış oldu.

Özellikle faşizme kurban giden kadınlar da hatırlandı. Avrupa'da faşizmin ve sağcı partilerin yükselişte olduğu bir dönemde, kadınlara yönelik baskı da yoğunlaşıyor. Zora konuşmasında "Kadınların mücadelesini sürdürelim, onların mücadelelerini ve yaşamlarını duyuralım!" çağrısında bulundu.