21 Eylül 2024 Cumartesi

Alın teri için direnen madencilere ceza

Gasp edilen hakları için 87 gün direnen maden işçilerinin yargılandığı davada karar çıktı. Madencilerin emeğini sömüren patronlardan yana karar veren mahkeme, hakkını arayan madencilere ceza verdi. Duruşma sonrası açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Aksu, civardaki halkın madencilerle kol kola mücadele yürüttüğünü, cezanın halkın birlikteliğini engellemek için verildiğini söyledi ve ekledi: "Cezalar madalyadır, takar dolaşırız."

Bağımsız Maden-İş Sendikası, yaşamını yitiren Genel Başkan Tahir Çetin'in de aralarında bulunduğu Ermenek madencilerinin yargılandığı davanın duruşması Ermenek Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

"Kamu malına zarar verme, 2911 sayılı kanuna muhalefet, görevli memura mukavemet" iddiasıyla 6 Haziran'da görülen davada karar çıkması beklenirken duruşma 23 Haziran 2023 Cuma gününe ertelenmişti.

HAKKINI ARAYAN MADENCİLERE CEZA
Madencilerin avukatı ve madencilerin savunmalarının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme, 5 kişiye 2911 sayılı kanuna muhalefet etmekten 2 bin lira ceza verdi, 3 kişiye ise 2911 sayılı kanuna muhalefetten 5 ay hapis cezası vererek hükmün açıklanmasını geri bıraktı. 6 kişiye de polise mukavemetten 5 bin lira para cezası verilirken, bir kişi polise mukavemetten, 6 kişi kamu malına zarar verme suçlarından beraat etti.

AKSU: HALKIN BİRLİKTELİĞİNDEN KORKTUKLARINDAN BU CEZA
Dava sonrası kısa bir açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, işçilerin 13 aydır maaş alamadığı, madencilerin çocuklarının aç olduğu bir dönemde direnişe başladıklarına dikkat çekti ve devam etti: "Biz kıdem tazminatlarını, alınmayan ücretlerin, işçilerin ellerine tutuşturulan senetler için rahmetli genel başkanımız Tahir Çetin ile beraber burada Ermenek'te, işletmede ocakta sokakta caddede Karaman'da Konya'da onurlu bir direniş yürüttüt 87 gün. Buradaki herkes buna şahitlik etti, bütün civardaki insanlar bu direnişte kol kola girdi. Bu verilen cezanın nedeni Taşeli havzasındaki yörüklerin tamamının madencilerin mücadelesiyle kol kola girmesinin nedenidir. Halkın birlikteliğinden korkuyorlar, kriminalize etmeye çalışıyorlar. Bize verilen cezaların tamamı ödüldür, madalyadır, şereftir takar dolaşırız."

NE OLMUŞTU?
12 Ekim 2020 yılında Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Çetin, sendika üye ve yöneticileri Özkar, Turap, Cenne ve Seba maden işletmelerinde çalışan yüzlerce madencinin ödenmeyen tazminat ve maaş alacakları için Ankara'ya yürüyüş başlatmıştı. Yürüyüşe jandarma saldırmış, çok sayıda kişi biber gazından hastanelik olmuş, işkenceyle gözaltına alınan madenciler saatlerce araçlarda bekletilmişti.

Gasp edilen haklarını isteyen maden işçilerine saldıran ve işkence uygulayan jandarmalar hakkında takipsizlik kararı verilirken, alınteri ve emekleri için direnin 17 madenciye dava açıldı.