19 Eylül 2024 Perşembe

Alevilerden 'Dergahlarımızı geri istiyoruz' yürüyüşü

Aleviler Hacıbektaş'ta Alevi örgütleri öncülüğünde "Dergahlarımızı geri istiyoruz" şiarıyla yürüyüş yaptı. Dergah önünde konuşan Alevi örgütlerinin genel başkanları, dergahın işgal altında olduğunu belirterek, hükümetle işbirliği içindeki Alevilerin derhal bundan vazgeçmeleri için çağrı yaptı.

Aleviler, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yapılan 61. ulusal, 35. uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında, "Dergahlarımızı geri istiyoruz" diyerek Devlet hastanesi önünden Hacı Bektaş Veli Dergahı'na yürüdü.

ERÇE: HAİNLİĞE SON VERİN YOKSA İSMİNİZ TARİHE HIZIR PAŞA OLARAK GEÇECEK
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, "Binlerce yıldır diz çökmeyen Alevi inancının sevgili canları, kaç gündür dergahımız işgal altında. Silahlı kuvvetlerin gölgesinde cem tutan hainlere sesleniyorum, bu hainliğe son verin yoksa isminiz tarihe Hızır Paşa olarak geçecek. Arkamızda duran kültür merkezi onların alanı ilan edildi. Unutmayın ki Hızır Paşalar, Yezidler halkımız için lanetlenmeye mahkumdur. Boynunda kartları taşıyanlar o kartları atın" dedi.

YILMAZ: ALEVİSİZ ALEVİ YARATMAYA ÇALIŞIYORLAR
Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, "3 gündür burada mücadele veriyoruz. Buranın gerçek sahipleri sizlersiniz. Bugün bizi parayla terbiye etmeye çalışıyorlar. Siz bu başkanlığın başındaki kişinin faaliyetlerini biliyor musunuz? Alevi Ansiklopedisini Sünni akademisyenlere yazdırıyorlar. Alevisiz Alevi yaratmaya çalışıyorlar. Ziyaretçi kartlarınızı çıkartın. Biz Aleviyiz bizim kanımızda direnmek var itaat etmek yok" diyerek tepki gösterdi.

GEÇMEZ: BİR OLDUK, İRİ OLDUK, DİRİ OLDUK
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez ise "Bugün hep birlikte Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi bir olduk, iri olduk, diri olduk. Biz 72 millete aynı nazardan bakan bir milletiz" ifadesini kullandı.

ARSLAN: ELİNİZİ İNANCIMIZDAN ÇEKİN
"Gericiliğe, ırkçılığa geçit vermeyeceğiz" diyen Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Mustafa Arslan, "Herkesin kendi inancını özgürce yaşamasını istiyoruz. Herkesin eşit yurttaş olmasını istiyoruz. Kimse babasının parasını vermiyor. Aleviler dergahlarımız bizimdir diyor. Elinizi inancımızdan, dergahımızdan çekin. Sizin kurduğunuz Başkanlığı tanımıyoruz" ifadelerini kullandı.

KOÇ: MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ
Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç ise "Biz tüm Alevi örgütleri olarak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Dün silahların gölgesinde cem yapıldı, bugün tüm Alevi kurumları burada. Akşam cemimizi yürüteceğiz" diye konuştu.