22 Eylül 2024 Pazar

Aksu: Önlem alınmadı bedel işçiye ve ailelerine ödetildi

Amasra'da TTK'ya ait madende yaşanan işçi katliamının ardından bölgeye giden Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Aksu, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, madencilerin aileleri, çocukları ve arkadaşlarıyla saatlerce büyük bir umutla beklediklerini söyledi. Aksu, öncesinde önlem almayanların işçiler öldükten sonra cenazeleri hızla çıkarma ve defnetmekle övündüklerini söyledi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madende yaşanan iş cinayetinde 41 işçi yaşamını yitirdi. Madende patlamanın yaşanmasının ardından alana giden Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, ETHA'ya konuştu.

'ÖLMEDEN ÖNLEM ALINMADI'
Madencilerin arkadaşları, aileleri, çocuklarının saatlerce büyük bir umutla maden sahasında beklediğini aktaran Aksu, sabaha kadar bu durumun devam ettiğini söyledi. Tüm işçilere ulaşılmış olmasının buruk da olsa sevindiren bir durum yarattığını, hastanede olan işçilerin durumunun hala endişeye neden olduğunu kaydeden Aksu, "Yaklaşım bir ölmeye görün, ölürseniz size hızlı ulaşırlar, sizi en iyi şekilde gömerler, bundan kuşkunuz olmasın şeklinde. Mesele ölmeden önce yapılmayanlar, ölümden sonra madenci aileleriyle gösterilmeyen dayanışmalardır. Öncesinde kamunun yerine getirmediği sorumluluklar, sonrasında kamunun işçinin ailesine, yakınlarına yönelik dayanışmacı olmayan, sosyal hakları gözetmeyen yaklaşımlardır. Esas sıkıntılı olan bu iki alandır. İncitici olan, insanları yoksun kılan, üzen bu alandır. Öldükten sonra süreçler çok mükemmel şekilde işler, burada da öyle işledi" dedi.

'GÖZ GÖRE GÖRE YAŞANDI'
Madenlerdeki her tür kaza için göz göre göre yaşandığının söylenebileceğini vurgulayan Aksu, üretimin disiplini, denetimi, planlaması, sömürüyü ve üretimi hızlandırma, zorlama, yasayı dolanma gibi pratiklerin buna yol açtığına işaret etti. 

'BEDEL İŞÇİYE VE AİLELERİNE ÖDETİLİYOR'
"İşçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları, bütün bilimsel kriterlerle ocağın denetimini yapmak gibi unsurlar yerine getirildiği zaman bunlarla karşılaşmak olanaksızdır" diyen Aksu, bunların olmadığı yerde kazanın olacağını, işçilerin öleceğini, denetlemesi, planlaması gerekenlerin, emri verenlerin yargılanmayacağını ya da asla caydırıcı ceza almayacağını, bedelin işçiye ve ailesine ödetileceğini vurguladı.

41 işçinin yaşamını yitirdiği ve hastanelerde durumu ağır olan işçiler olduğu bilgisini veren Başaran Aksu, başsağlığı diledi, "Umarım ders olur herkese, bu son olur" dedi.