20 Eylül 2024 Cuma

Aksu: Kemalpaşa'daki göçük bir çevre felaketine yol açtı

Kemalpaşa'da meydana gelen göçük ile ilgili ETHA'ya konuşan ekoloji aktivisti Cemil Aksu, yaşananların kuralsız ve denetimsiz çalışmanın sonucu olduğunu belirtti, "Olayın üstü kapatılıyor, göçük aynı zamanda bir çevre felaketine yol açtı" dedi.
Denetimsiz ve kuralsız çalışma sonucu Kemalpaşa'da göçük meydana geldi.
 
Artvin'in Kemalpaşa ilçesindeki uluslararası yolun kenarındaki taş ocağındaki patlama nedeniyle meydana gelen göçükte bir uzman çavuş ile bir işçi yaralandı.
 
Yaşananları ETHA'ya değerlendiren ekoloji aktivisti Cemil Aksu,"Devlet Karadeniz'in her yerinde yatırım adı altında tamamen kuralsız taş ocakları açılamasına izin veriyor. Bunlardan biri de Kemalpaşa'daki taş ocağıdır" dedi.
 
GÖÇÜK KURALASIZLIK VE DENETİMSİZLİKLE GELDİ
 
Halkın taş ocağının kapatılması için eylem yaptığını ancak taş ocağının valiliğin özel izni ile çalıştığını vurgulayan Aksu, "Taş ocağının zaten ruhsatı yok. Ocağın olduğu alan bir köyün altı. Köylülerin itirazına rağmen kuralsız ve denetimsiz bir çalışma yürütülüyor" diye belirtti.
 
Taş ocağından çıkarılan taşların Su Gören mevkindeki balıkçı barınağına taşındığını ve işlemin de kuralsızca yapıldığını vurgulayan Aksu, “Kuralsız olan bu işleme onay vermeyen bir trafik memuru AKP ve valilik baskısı ile sürgün edildi" diye konuştu. 
 
Yaşanan patlamanın kuralsız ve denetimsiz çalışmadan kaynaklandığını belirten Aksu, "Artvin'de 2 yıl önce Cengiz İnşaat'ın Cerattepe'ye baskın bir şekilde iş makinalarını çıkardığından beri sıkı yönetim var. Her türlü eylem ve basın açıklaması valilik ve emniyetin iznine bağlı. Şimdi de Kemalpaşa'da OHAL yaşatılıyor. Bu şekilde olayın üstü örtülmeye çalışılıyor" diye belirtti.
 
GÖÇÜK AYNI ZAMANDA ÇEVRE FELAKETİ
 
Karadeniz'in bütün sahil şeridinde çöp sorunu olduğunu belirten Cemil Aksu, şunları söyledi: "Hopa'da yaşanan sel felaketinde çöpler sel suları ile birlikte denize taşınmıştı. Şimdi bu göçük ile birlikte yol kenarında depolanan çöpler yola döküldü ve denize kadar ulaşmış durumda. Bu göçük aynı zamanda bir çevre felaketine de sebep oldu."