5 Ekim 2024 Cumartesi

AKP-Taliban 'fikriyatlarını' pekiştirdi

Erdoğan'ın 'fikriyatımız aynı' dediği Taliban yetkilileri Türkiye'den memnun ayrılıyor. Taliban hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Muttaki, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ile bir araya geldi. Muttaki, AKP hükümetiyle yaptıkları görüşmeleri "çok güzel ve verimli" olarak nitelendirdi.

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, AKP hükümeti yetkilileriyle yaptıkları görüşmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Muttaki'nin görüşmelere dair verdiği bilgiler, Türkiye'nin Ortadoğu'da kaybettiklerini Afganistan üzerinden kazanma çabasına girişeceğini gösteriyor.

Muttaki'nin, "Türkiye sahip olduğu imkanlarla Afganistan'da farklı alanlarda; örneğin, yatırım ve bazı projeleri hayata geçirme konusunda ve Afganistan'ı yenileme, restore etme çalışmalarında iyi bir role sahip olabilir" açıklaması dikkat çekti.

Taliban'ın resmen tanınması ve ABD tarafından bloke edilen Afganistan'a ait varlıklarla ilgili konuların ele alındığını kaydeden Muttaki, Türkiye'nin kısa süre içerisinde Taliban yönetimini tanıyabileceği yönünde mesajlar verdi.

Muttaki, Çavuşoğlu ile görüşmesini, "Karşılıklı güzel mesajlar verildi. Afganistan hükümeti ve halkı konusunda görüşleri olumluydu" şeklinde özetledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile de görüşen Muttaki, Kızılay yetkilileriyle yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye'nin Afganistan'a 'insani yardım' göndereceği söyledi. Yardımın içeriğine dair ise ayrıntılı açıklama yapmadı.