23 Eylül 2024 Pazartesi

AKP-KDP ortaklığında sınır ötesine yeni operasyon

AKP-KDP ortaklığında Federe Kürdistan Bölgesi'ne yeni operasyon, TSK'nin hava saldırısı, KDP'nin askeri sevkıyatıyla başladı. 

Türkiye'nin Federe Kürdistan Bölgesi'nin Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerine yönelik başlattığı askeri operasyon sürüyor. 14 Nisan'dan  bu yana saldırılarını sürdüren TSK, Zap, Metîna ve Avaşîn'e bağlı bölgeleri savaş uçakları ve obüslerle bombaladı.

Helikopterlerin bölgedeki yoğun hareketliliği sürüyor.

Öte yandan akşam saatlerinde Zirgan'ın Zîban mezrası ve Til Temir'in Qibûr Qeracna köyü de TSK tarafından bombalandı.

AKAR OPERASYONUN SONUCUNU AÇIKLAMADI
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Federe Kürdistan Bölgesi'nin Metîna, Zap ve Avaşîn bölgelerine operasyon başlatıldığını duyurdu. Federe Kürdistan Bölgesi'ne 23 Nisan 2021'de başlatılan operasyonun sonucu açıklamayan Akar, havadan ve karadan yeni bir operasyonun başlatıldığını duyurdu. Sınır ötesine yönelik yeni operasyonun, Federe Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin 15 Nisan'da İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmenin hemen ardından başlatılması dikkat çekti.

KDP SEVKIYATI
Savunma Bakanı Akar'ın açıklamasının ardından Metîna, Zap ve Avaşîn bölgelerine yönelik hava saldırıları yapıldı. Operasyona katılan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) de hava saldırılarının yapıldığı sırada özel güçleri bölgeye sevk etti.

TSK VE HPG'LİLER ARASINDA ÇATIŞMA
Hava saldırılarının ardından Kurêjaro Dağı çevresinde TSK ve HPG'liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) yer alan habere göre, çatışmaların yoğunlaşmasının ardından KDP özel güçleri Kurêjaro Dağı çevresinde bulunan Şêladizê ve Dêrelok çevresine sevkıyat yaptı.

BİR YILI AŞKINDIR DEVAM EDEN OPERASYON
Türkiye, 23 Nisan 2021'de Federe Kürdistan Bölgesi'ne yönelik havadan ve karadan askeri operasyon başlattı. Operasyonda ilerleme sağlayamayan Türkiye, KDP'ye bağlı özel güçleri ve korucuları dahil etti. Kuzey ve Doğu Suriye'de kontrolünde olan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) gruplarını sınır ötesine süren Türkiye, istediği sonucu alamayınca bu kez Roj pêşmergelerini de operasyona kattı. 1 yılı aşkındır devam eden operasyondan sonuç almayan Türkiye, bu kez KDP'nin direkt dahil olmasıyla yeni bir operasyon başlattı.