21 Eylül 2024 Cumartesi

AKP döneminde 1754 maden emekçisi iş cinayetinde yaşamını yitirdi

AKP döneminde 1754 maden emekçisini iş cinayetinde hayatını kaybettiğini kaydeden HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Taka, derhal iş yasası, sendikalar yasası, toplu sözleşme ve grev yasası dahil hak temelli yeni bir çalışma düzenini kuracak yapısal düzenlemeler yapılması konusunda uyardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, 4 Aralık Dünya Madencileri Günü'ne ilişkin yaptığı açıklamada, hak temelli yeni bir çalışma düzenini kuracak düzenlemelerin yapılmasını istedi.

AKP döneminde 1754 maden emekçisini iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdiğini kaydeden Taka, "Soma'dan Ermenek'e, Kozlu'dan Şirvan'a kaybettiğimiz yüzlerce canı, maden emekçisini bir kez daha saygıyla anıyoruz. Bütün bu cinayetlerden dolayı hesap veren, yargılanan tek bir patron, adaletin sağlandığı tek bir iş cinayeti dahi yok" dedi.

AKP iktidarının göz göre göre ve büyük ihmalkarlıklar sonucu yaşanan işcinayetlerine "kader, fıtrat" diyerek meşrulaştırmaya çalıştığının altını çizen Taka, yaşanan tüm iş cinayetlreinin uygulanan neoliberal politikalar ile "az maliyet çok kar, az zaman çok iş" mantığına dayanan kapitalist üretim koşullarının kaçınılmaz sonucu olduğunu söyledi.

Taka, açıklamasına şöyle devam etti: "Maden emekçilerinin ölümüne neden olan iş kazaları, uygulanan özelleştirme, taşeronlaştırma, rödovans, örgütsüzleştirme, sendikasızlaştırma, kölece çalıştırma sisteminin doğrudan sonucudur. AKP'nin 17 yıllık iktidarı döneminde kamu madenciliği yok edildi, kamu kurumlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi birikimi ortadan kaldırıldı. 4 Aralık tarihinin maden emekçileri için yas değil kutlama günü olması için rödovans uygulamasına son verilmeli, madenler kâr amacı güdülmeden devlet eliyle işletilmelidir. Çok geç olmadan iş yasası, sendikalar yasası, toplu sözleşme ve grev yasası dahil hak temelli yeni bir çalışma düzenini kuracak yapısal düzenlemeler yapılmalıdır. Bunların yanı sıra büyük ekolojik felaketlere yol açtığı kanıtlanmış başta kömür olmak üzere fosil yakıtlarla enerji üretimine derhal son verilmelidir."