22 Eylül 2024 Pazar

Akkuyu'da ücretli izne çıkarılan işçilerin ücretleri ödenmiyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında sözleşmenin feshedilmesi sonrası binlerce işçi ücretli izne çıkarıldı. Fakat işçilerin maaşları temmuz ayından bu yana yatırılmıyor.

Mersin'de 2010 yılında inşasına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde IC İçtaş İnşaat AŞ ile Rus yatırımcılar arasında imzalanan mühendislik, inşaat ve satın alma sözleşmesinin temmuz sonu feshedilmesinin ardından yaklaşık 7 bin işçi ücretli izne çıkarıldı, 700 işçi ise işten atıldı.

Ücretli izne çıkarılmalarına rağmen ücretlerinin verilmediğini aktaran bir işçi, "28 Temmuz'da sürekli 'ücretli izindesiniz' dediler. O günden beri 'sizi her an çağırabiliriz' diyorlar. Sigortalıyız diye maaşlarımızın yatacağı ifade edildi. Fakat halen yatan bir ücret yok. Artık elimizde olanı da yedik, ne yapacağımızı bilmiyoruz" ifadelerini kullandı. Ücretlerinin yatmaması halinde dava açacaklarını kaydeden işçi, ailesini geçindirmekte zorlandığını ifade etti.

Şirketin mahkeme aracılığıyla atölyeleri mühürlettiğini ancak mühürlenen malzemelerin kullanılmaya devam ettiğini söyleyen işçi, şöyle devam etti: "Orada hukuk işlemediği için bunu rahat yapabilirler. Çünkü orada bir denetim söz konusu değil. Rus şirketi ne yapmak istiyorsa onu yapar. Kimin çalışacağına, kimin işten çıkarılacağına onlar karar veriyor. Tüm karar Rus şirketinde."