20 Eylül 2024 Cuma

Akkuyu NGS'de 2 işçi yaşamını yitirdi

Akkuyu Nükleer Güç Santralinde hayatını kaybeden Mustafa Avşar'ın menenjit tedavisi gördüğü, iyileşmeden çalışmaya zorlandığı ortaya çıktı.

İş cinayetleri ve hak gasplarıyla gündemden düşmeyen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında çalışan iki işçi menenjit salgını nedeniyle hayatını kaybetti. İş cinayetlerine ilişkin açıklama yapan Akkuyu Nükleer Güç Santrali, işçilerin konakladığı kampların yasal mevzuata uygun ve sağlık açısından gerekli denetimlerin yapıldığını öne sürerek üstünden sorumluluğu atmaya çalışsa da işçilerden birinin menenjit tedavisi gördüğü iyileşmeden çalışmaya zorlandığı ortaya çıktı.

İşçilerin konakladığı söz konusu kampların insanca yaşam koşullarına uygun olmadığı defalarca gündeme gelmesine rağmen, İl Sağlık Müdürlüğünün gerekli önlemleri almadığı ve denetimlerin yapılmadığı iş cinayetleriyle birlikte bir kez daha gündeme geldi. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, iş cinayetlerinin ardından sahada sağlık personelinin görevlendirildiğini iddia etti.

Ancak İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi açıklamasıyla Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni yalanladı.  22  yaşındaki Muhittin Oral'ın Şırnak Güçlükonak Şıkeftêspî köyünden, 26 yaşında iki çocuk babası Mustafa Avşar'ın ise Urfa Harran'dan geldiğini belirten İSİG Meclisi, yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Mustafa'nın ölümü için ailesine kandaki enfeksiyon dendi. Ancak ailesi Mustafa'nın birkaç hafta 'menenjit' tedavisi olduğunu, tam iyileşmeden işe başlatıldığını, yeniden rahatsızlanmsı sonucu şantiye revirinden hastaneye kaldırıldığını ve sekiz günlük yoğun bakım servisi süreci sonrası hayatını kaybettiği belirtiliyor."