16 Eylül 2024 Pazartesi

Akcanlar Tekstil işçileri gözaltı tehdidine eylemle yanıt verdi

Direnişin 9. gününde patrona ait Grand Hotel önünde açıklama yapmak isteyen BİRTEK-SEN üyesi Akcan Tekstil işçilerini polis saldırmakla tehdit etti. Kalkanlarla ablukaya alınan işçiler uzun süre oturma eylemi yaptı.

BİRTEK-SEN üyesi Akcanlar Tekstil işçileri, direnişin 9. gününde patrona ait Grand Hotel önünde açıklama yapmak istedi.

İşçiler, "Pazar tatilini gasp eden 7'li sistem dayatmasına son. Vergi dilimi kesintileriyle açlık sınırının altına düşen ücretlere iyileştirme. Bayat ve kokmuş otel artıklarını değil, sağlıklı ve doyurucu yemek istiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın" talepleriyle direnişe devam ediyor. 

POLİS İŞÇİLERİN OTEL ÖNÜNDE BEKLEMESİNİ ENGELLEDİ
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin destek verdiği Akcanlar Tekstil işçilerinin patrona ait otele yaklaşmasını polis engellemeye çalıştı. Bunun üzerine işçiler otelin karşı kaldırımda beklemeye başladı. Bir süre sonra işçiler kalkanlarla ablukaya alınırken, hakları için direnen işçiler oturma eylemine geçti. 

TÜRKMEN: GÖZALTINA ALINMADIKÇA BİR YERE GİTMİYORUZ
"Akcanlar işçisi köle değildir", "Direne direne kazanacağız" sloganını atan işçileri polis saldırmakla tehdit etti. Bunun üzerine söz alan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Emniyet yasa dışı dedi. Bu anayasal bir eylem. Emniyet keyfine göre anayasal hakkımızı gasp edemez. Kimseye şiddet uygulamıyoruz, zor kullanmıyoruz. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Tek tek gözaltına almadıkları müddetçe bir yere gitmiyoruz. Ben de sizinle buradayım" dedi. 

KARACA: EYLEMİNİZ ANAYASAL HAKTIR 
EMEP Milletvekili Sevda Karaca da işçilere seslendi ve yapılan anonsun hukuksuz olduğunun altını çizdi. Karaca, "İşçiler, bu şehrin halkı. Bir sorun yaşadığında onu bir basın açıklamasıyla izin almaksızın, kentin her yerinde o açıklamayı yapma hakkı var. Buradan bu şehrin vekili olarak emniyet müdürünü, valiyi uyarıyorum. Akcanlar işçisinin yaptığı bu hukuksal, anayasal eyleme müdahale etmek anayasal bir suç. Bu suçu işlemeyi göze alıyor mu bu şehrin emniyet müdürü, valisi? Burada Başpınar OSB'de eylemini, yüreğini sürdüren işçiler seslerini daha fazla duyurabilmek için patronlarının işletmesinin önünde bir basın açıklaması yapmak istiyor. Bu işçinin hakkıdır" ifadelerini kullandı. 

İşçiler uzun süre oturma eylemi yaptıktan sonra açıklama yapmak üzere Demokrasi Meydanına geçti.