16 Eylül 2024 Pazartesi

Akcanlar direnişi 10. gününde: Patrona ait her yeri eylem alanına çevireceğiz

Akcanlar Tekstil direnişinin 10. gününde, patrona ait Grand Hotel önünde açıklama yapan BİRTEK-SEN üyesi direnişçi işçiler, talepleri kabul edilene kadar patrona ait her yeri eylem alanına çevireceklerini vurguladı.

BİRTEK-SEN üyesi Akcanlar Tekstil işçileri, direnişin 10. gününde patrona ait Grand Hotel önünde açıklama yaptı. İşçiler, "Pazar tatilini gasp eden 7'li sistem dayatmasına son. Vergi dilimi kesintileriyle açlık sınırının altına düşen ücretlere iyileştirme. Bayat ve kokmuş otel artıklarını değil, sağlıklı ve doyurucu yemek istiyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın" talepleriyle direnişe devam ediyor. 

"7'li sisteme hayır. Vergi dilimi zulmüne son. Akcanlar işçisi direne direne kazanacak" pankartının açıldığı eyleme EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca,  Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Antep İl Örgütü de katıldı. 

TÜRKMEN: İŞÇİNİN RIZASI OLMADAN 7'Lİ SİSTEMİ DAYATAMAZLAR
Burada söz alan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, direnen işçilerin 7'li sistemi istemediğini hatırlattı. Türkmen, "Bu ülkede herkes için tatil günü pazardır. Okullar tatil olur, aile  mensupları için pazar tatildir. Pazar tatilinin anlamı işçinin ailesiyle, sosyal çevresiyle zaman geçirmesidir. Hafta içi tatil patronun yasal hakkıdır diyorlar. Patronun istediği gün izin hakkı var diyorlar. Bu işçiler yıllardır bu işyerinde pazar günü tatil yapıyor. Yerleşik ve kazanılmış haktır. İşçinin rızası olmadan bu 7'li sistemi, kölelik sistemi dayatamazlar" dedi. 

'90 İŞÇİ TALEPLERİNİ DİLE GETİRDİĞİ İÇİN İŞTEN ATILDI'
İşçilerin vergi kesintileri yüzünden aldıkları maaşın açlık sınırının altına düştüğünü kaydeden Türkmen, "Bu kentin en büyük patronları devlete kuruş vergi vermiyor. Vergi verenler de işçinin verdiği verginin onda birini ödüyor. Patronların işçinin sırtından zenginliğine zenginlik katanların, bu ülkenin bütün kaynaklarını sömürenlerin ödemediği vergileri de işçiler zenginmiş gibi üç kuruş ücretinden kesiyor. Bu haksızlıklara isyan ettikleri, kabul ettikleri , taleplerini dile getirdikleri için 90 işçinin tamamı tazminatsız işten atıldı" ifadelerini kullandı.

'PATRONA AİT HER YERİ EYLEM ALANINA ÇEVİRECEĞİZ'
İşçilerin hem işine geri dönmek, hem ellerinden alınmak istenen ekmeklerine sahip çıkmak, hem de kölece çalışma koşullarına karşı direndiklerinin altını çizen Türkmen, patrona ait Grand Hotel'i işaret ederek, şunları vurguladı: "Bu otel ve dışında patronun sahip olduğu bütün yatırımlar bu işçilerin kölece çalıştırılıp sömürülmesi, onların sırtından kazandıkları parayla kurdukları saltanat bu. Biz işçilerin talepleri kabul edilene kadar patronlara ait her yerin önünde sesimizi duyurmaya devam edeceğiz."

'BEN ÇOCUĞUMLA NASIL ZAMAN GEÇİRECEĞİM'
Ardından direnen işçiler söz aldı. Bir işçi, "10 gündür Akcanlar'ın önünde grevimizi sürdürüyoruz 7li sistemi kölelik sistemini kesinlikle kabul etmiyoruz. Hiç kimse sesimizi duymuyor. Çağırdığımız milletvekilleri telefonlarımıza cevap vermedi" dedi. Kendileriyle dayanışmayanların patronları haklı gördüğünü söyleyen işçi, şöyle devam etti: "7li sistem kölelik sistemidir. Pazar gününü benim elimden niye alıyor, niye hafta içi izin veriyor bize? Benim çocuğum hafta içi okula gidiyor ben onunla nasıl zaman geçireceğim?"

Bir başka işçi, çalışırken apandisinin patladığını ancak hastaneye gönderilmediğini söyledi.