18 Eylül 2024 Çarşamba

Akcanlar direnişçilerinden Başpınar işçilerine birleşerek kazanma çağrısı

Akcanlar Tekstil işçileri direnişlerinin 28. gününde aileleriyle birlikte Başpınar 5. Organize Sanayi Bölgesinde eylem yaptı. Fabrika önüne yürüyen işçiler, eşleri, çocukları yürüyüş boyunca sloganlar atarak, Başpınar işçilerine destek çağrısında bulundu. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, Başpınar ve Antep'teki patronların Akcanlar patronu ile dayanışma içinde olduğunu söyledi, Akcanlar direnişinin tüm işçilerin direnişi olduğunu vurgulayarak, birleşme, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Antep'te bulunan Akcanlar Tekstil işçileri,  "İşten atılan işçilerin geri alınması, pazar tatilini gasp eden 7'li sistem dayatmasının son bulması ve vergi dilimi kesintileriyle açlık sınırına düşen ücretlerde iyileştirme" talebiyle başlattıkları direnişlerinin 28. gününde. İşçiler bugün Başpınar 5. Organize Bölgesinde bir araya gelerek fabrika önüne yürüdü. İşçilere aileleri de destek verdi.

Mehmet Sait Ay Camisi önünde bir araya gelen işçiler,  "Direne direne kazanacağız", "Akcanlar işçisi yalnız değildir", "İş, ekmek, özgürlük", "Akcanlar işçisi direnişin simgesi", "Başpınar işçisi köle değildir", "Susma, sustukça sıra sana gelecek", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganlarıyla fabrika önüne yürüdü.

TÜRKMEN: AKCANLAR İŞÇİLERİ BÜTÜN BAŞPINAR İŞÇİLERİ İÇİN DİRENİYOR
Yürüyüş sırasında Başpınar 5. Organize Sanayi Bölgesindeki işçilere seslenen BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Akcanlar işçilerinin patronun kölelik sistemine karşı 28 gündür direndiğini hatırlattı. İşçilerin pazar günü dinlenme hakkını ortadan kaldıran 7'li sistem dayatmasına, vergi dilim kesintilerine, fabrikadaki kölelik koşullarına karşı direnişe başladıklarını söyleyen Türkmen, Akcanlar işçilerinin 28 gündür bütün Başpınar işçileri için direndiğini vurguladı.

7'li sistemi Akcanlar'da kabul etmeleri durumunda bütün Başpınar patronlarının aynı kölelik sistemini hayata geçireceğine işaret eden Türkmen, "O yüzden Akcanlar işçileri sadece kendileri için değil bütün Başpınar işçileri için direniyor. O yüzden bu direniş sadece Akcanlar işçilerinin değil, bütün işçi sınıfının, Başpınar işçilerinin direnişidir. Ve şimdi de çocuklarıyla aileleriyle buradalar. Ekmeği için, onuru için mücadele ediyorlar. Ekmeğimize, onurumuza, birliğimize sahip çıkma çağrısı yapıyorlar. Bütün Başpınar işçilerini birlik olmaya çağırıyorlar" diye konuştu.

'BİRLEŞELİM, BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM'
Akcanlar işçilerinin insanca yaşamak ve insanca koşullarda çalışma istediğini, pazar tatilinin ortadan kalmasıyla fazla mesai ücretlerinin de kaldırılacağını söyleyen Türkmen, "Akcanlar işçisi kazanırsa bütün Başpınar işçilere kazanmış olacak. Akcanlar işlerini yalnız bırakmayalım. Sadece Akcanlar işçilerine değil kendi ekmeğimize, kendi geleceğimize sahip çıkmak için birleşelim birlikte mücadele edelim" dedi.

Antep'teki büyük sermayedarların Akcanlar işçisinin karşısında patronun yanında yer aldığını vurgulayan Türkmen, "Diyorlar ki Akcanlar patronuna; 'sakın işçilerin haklarını kabul etme, rezil olsunlar, tazminatsız işten atın. Çünkü onlar kazanırsa, bizim işçilerimize de örnek olur. Çünkü onlar kazanırsa biz aynı köleliği kendi işçilerimize dayatamayız. Onlara örnek olur, cesaret verir, hak isterler' diyorlar. O yüzden Başpınar'ın büyük patronları, Antep'in büyük sermayesi Akcanlar işçisinin karşısında patronu destekliyor. O yüzden onların hizmetinde ve emrinde olan valiliği, emniyeti, Çalışma Bakanlığı Akcanlar patronunu destekliyor. O yüzden sizin de yeriniz bütün işçilere bu kölelik sistemini dayatanlara karşı mücadele eden Akcanlar işçisinin yanıdır" diye konuştu.

"Birleşe birleşe kazanacağız" sloganını atan Akcanlar direnişçilerine, çevrede toplanan işçiler alkışlayarak destek verdi.

İşçiler sloganlarla gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından Akcanlar Tekstil fabrikası önüne geldi.

'KAZANANA KADAR BABAM VE ARKADAŞLARININ YANINDA OLACAĞIZ'
Taşıdıkları dövizler ve attıkları sloganlarla babalarına destek vermeye gelen Akcanlar işçilerinin çocukları adına birkaç çocuk konuşma yaptı. İşçilerden birinin kızı, babasıyla gurur duyduğunu söyledi. Babasının emek verdiği işyerinde haksızlığı kabul etmediği için yalan kodlarla işten atıldığını söyleyen işçi çocuğu, "Babam bir günü ailesiyle geçirmek için mücadele etti ve ediyor. Babam ekmeğimiz biraz daha büyüsün diye burada toz toprak içinde nöbet tutuyor. Direniyor. Babamla gurur duyuyorum ve kazanana kadar biz de onun ve arkadaşlarının yanında olacağız. Bizler 28 gündür babam ve arkadaşlarının haklarını ve hakkımızı almak için gece gündüz fabrikanın önünde bekleyip, uyuyoruz. Babam ve arkadaşları haklarını alana kadar direnecekler, bizler de onlarla birlikte direneceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

Bir başka işçi çocuğu, babasının pazar günleri bile neden çalıştığını düşündüğünü söyleyerek, "Bunda bir sorun olduğunu biliyordum. Ama ne olduğunu çözemiyordum. Şimdi babam direnişe başlayınca, insanca yaşamak istiyoruz diyerek direnince anladım. Bizim ihtiyaçlarımız için canını dişine takarak çalışan babam ve bizler herkes gibi insanca yaşamak istiyoruz. Ben okuldan geldikten sonra babamla sohbet etmek isterken, babamın yorgunluktan konuşamadığı günler bitsin istiyorum. Babamın çalıştığı fabrikanın sahibinin iki tane oteli de varmış. Fabrikanın sahibinin günlerdir direnen gece gündüz demeden çalışan işçileri sömürdüğünü fark ettim. Biz insanca yaşamak istiyoruz ve onun için de direnen babam ve arkadaşlarının sonuna kadar yanında olacağız" diye konuştu.

Fabrikanın önünde de açıklama yapan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, "Direnişimiz kazanana kadar büyüyerek devam edecek" dedi. Çocukları kullandıklarını söyleyenlere yanıt veren Türkmen, Akcanlar işçilerinin çocuklarının geleceği için direndiğini, aileleri ve çocuklarının direnişçilerin yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı.