GÜNCEL
Akademisyenler: Bu keyfilik kabul edilemez
Akademisyenler görevde yükselme unvan değişikliği sınavının iptal edilmesine "Bu keyfilik kabul edilemez" ifadeleriyle tepki gösterdi. Sınav tarihinin derhal açıklanması istendi.
Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi üyesi akademisyenler, akademideki kademe yükseltme sınavlarına ilişkin yapılan müdahalelere tepki gösterdi.
AKP hükümetinin diğer tüm alanlarda olduğu gibi akademide de tam bir keyfilik içerisinde hareket ettiğini belirten akademisyenler, bunun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Yazılı bir açıklama yapan Eğitim Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi'nin AKP hükümetinin akademideki politikalarını protesto ettiği ifadeleri şöyle:
"Türkiye AKP döneminde kamu hizmetinin giderek liyakatten uzaklaşması ve partizanlaşması sürecine tanık olmaktadır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olarak adlandırılan yeni rejim altında bu eğilimlerin derinleşeceği ortadadır. Bilindiği gibi kamu emekçileri görevde yükselme ve unvan değişikliği en azından kâğıt üzerinde 'liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak' amacıyla yapılmaktadır. Ülkenin ve İstanbul'daki bazı üniversitelerde bu amaç ile Görevde Yükselme Unvan Değişikliği Sınavı çalışmasına başlamış ve 08/09/2018 tarihinde sınav yapma kararı almış bulunuyordu.
"Ne yazık ki, 13/07/2018 tarihi Cuma günü YÖK, internet sitesinden yaptığı bir duyuru ile üniversite yönetimleri ve bileşenlerine danışmadan gayet keyfi bir şekilde 'Yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemine Geçiş ile ilgili yaşanan yoğun mevzuat değişikliğini' bahane ederek ne zaman yapılacağına ilişkin herhangi bir beyanda bulunmaksızın sınavı iptal etti. Bu durum kabul edilir değildir."
4 KRİTİK SORU
"Yanıtlanması gereken sorular vardır" denilen açıklama şu şöyle devam etti:
-YÖK Başkanlığı keyfi olarak iptal ettiği sınav yerine üniversitelerde görevli kamu emekçilerine yeni sınavın ne zaman yapılacağını açıklamalıdır.
-İhtiyaç olduğu için ilan edilmiş kadroların işlerini zamanı belli olmayan sınav sonucu ile atama yapılıncaya kadar kimler ne şekilde yürütecektir.
-Mevzuatta yapılan/yapılacak olan değişikliklerin bir sonu var mıdır? Mevzuat değişikliği sınav iptali için bir gerekçe olabilir mi? Salı günü yayınlanan Rektör atama usulüne Pazar günü ek madde konulmaktadır. Bu kadar düzensiz mevzuat değişikliğinin olduğu bir düzensizlik içinde bu gerekçe ne kadar geçerli kalmaktadır.
-Önceki sınavlarda uygulanan ilan tarihinde sınavda esas alınacak mevzuatın o günde sabitlenmesi uygulaması neden terk edilmiştir?"
'KAMU İDARESİNDE BÖYLE KEYFİLİK OLMAZ'
"Kamu idaresinde keyfilik kabul edilemez" şöyle tamamlandı:
"Kamu kurumları, kamu emekçileri ve onların çalışma biçimleri idarelerin oyuncağı değildir. Üniversiteler günübirlik çıkarılan kararnameler ile yönetilemez. Yapılan bu keyfi uygulamalara karşı Eğitim ve Bilim Emekçileri olarak tavrımız nettir: İnsan, toplum, doğa yararına üniversite istiyoruz. Kamu hizmetinde liyakatin esas alınmasını istiyoruz. Talebimiz nettir: sınav tarihi derhal açıklanmalıdır."