2 Ekim 2024 Çarşamba

Ailelerden çağrı: Tutsaklarımızı bize karşı kullanmayın

Diyarbakır Hapishanesi önünde açıklama yapan tutsak yakınları, Adalet Nöbeti'nin 148. gününde bir kez daha adalet istedi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için tutsak yakınlarının Diyarbakır'da başlattığı Adalet Nöbeti eyleminin 148. gününde Diyarbakır D Tipi Hapishanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya tutsak yakınları İnci Güler, Reşahat Ada, Herdem Mervani, Nazime Boltan katılırken, ailelere destek vermek amacıyla Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) ve Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır D Tipi Cezaevi önüne geldi.

Ancak polisler, il yöneticileri ve eşbaşkanların açıklamaya katılmasına izin verirken, kurum yöneticilerini engelledi.

Her gün acı bir haber ile uyandıklarını söyleyen Herdem Mervani, bunun büyük bir zulüm olduğunu kaydetti. Silivri Hapishanesi'nde yaşananlara dikkat çeken Mervani, "Yaşamını yitiren tutuklu Serhan Yılmaz'ın ailesine başsağlığı diliyoruz. Kişinin fikri ne olursa olsun cezaevinde yaşamını yitirmesi büyük bir sorundur. Ailelerin acısını paylaşıyoruz. Yeter cezaevleri ölüm evleri olmasın. Yaşamını yitiren her bir tutsak hepimizin yüreğini yakıyor. Fikirlerinden kaynaklı kimse tutuklanmasın. Tutsaklarımızı bize karşı kullanmayın" diye konuştu.

Ramazan ayının kutsal ve kadim olduğunu ifade eden Reşahat Ada ise, "Biz anneler artık acılar ile yaşamak istemiyoruz. Her telefonumuz çaldığında korkuyoruz. Bu ayın bereket ve kutsallık ayı olduğunu söylüyorlar. O zaman bizler de buradan Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz. Bu ayın kutsallığını ve önemini göz önünde bulundurarak, çocuklarımızı serbest bıraksınlar. Siyasi partiler bize destek çıksın" dedi.