Aile hekimlerinden 'iş bırakma' uyarısı
"Şiddetten uzak, sağlıklı ülke geleceği, daha iyi aile hekimliği" sloganıyla "Beyaz Önlük Mitingi" düzenleyen aile hekimleri, "Taleplerimiz karşılanmalı, yoksa iş bırakırız" uyarısında bulundu.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), "Şiddetten uzak, sağlıklı ülke geleceği, daha iyi aile hekimliği" şiarıyla Çankaya Anıtpark Meydanı'nda "Beyaz Önlük Mitingi" düzenledi.
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Elemanları Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BBSÇ), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) ile Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Sağlık-Sen) mitinge destek verdi.
'HEKİMLER MUTSUZSA HASTALAR MUTSUZ'
Birçok ilden gelen aile hekimlerinin katıldığı mitingde, "Şiddet varsa biz yokuz", "Yasa için başka ölüm bekleme" dövizleri açıldı, "Hekimler mutsuzsa hastalar mutsuz" sloganı atıldı. Sağlık çalışanları şiddeti protesto etmek için düdük çaldı, konfeti patlattı. Mitingden önce Balıkkesir Halk Oyunları Topluluğu zeybek oyunu gösterimi gerçekleştirdi. Hekimlerin hastalardan topladığı yüzbinlerce imza, çuvallar halinde sahnede çıkarıldı ve imzalardan zincir oluşturuldu.
'İŞ BIRAKMA' UYARISI
Mitingde konuşma yapan AHEF Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sezen, "Taleplerimiz karşılanmalı, yoksa iş bırakırız" dedi. Tarihi bir gün yaşadıklarının altını çizen Sezen, "Binlerce kişi bir aradayız. Hep beraber şiddeti ortadan kaldıracağız. Tüm idari baskıları beraber ortadan kaldıracağız. Gün birlik olma günü, hakkımızı alacağız. Bu güç bizde var sizleri yürekten kutluyorum" diye belirtti.
Cezaların caydırıcı olmaması sonucu hekimlerin haklarının gözardı edildiğine vurgu yapan Sezen, "Her gün sağlık çalışanları katlediliyor. Bizi yönetenler samimi olmadığı için ölümler bitmiyor. Savaşta bile dokunulmazlığı bulunan hekimlere yönelik saldırıların insanlığa karşı suç olarak değerlendirilmesini istiyoruz. Anayasa ve ulusal haklar yok sayılıyor, kişiye göre davranılıyor" şeklinde konuştu.
Sezen, "Sağlık çalışanlarına yönelik sistematik olarak artan şiddet olaylarının önüne geçilmesi, caydırıcı ve etkin bir şiddet yasasının düzenlenmesi. Hak kayıplarının giderilmesine, ücretlerin erimesine son verilmesi. İş yükü artışının engellenmesi" diyerek taleplerini sıraladı.
SONUNA KADAR MÜCADELE
Ardından söz alan Türk Sağlık Sen Yönetim Kurulu Başkanı Önder Kahveci de şunları söyledi: "Sağlıkta şiddette son bulsun diye bir aradayız. Temel meselemiz bu olmalı, bütün çalışanlar evlerine sağ salim gitmenin hesabını yapmaktadır. Bahanelerle şiddet uygulanıyor, buna dur demenin zamanı gelmiştir. Yargı mensuplarına sesleniyorum; size şiddet uygulansa, sanık adliyenin ön kapısında girip arka kapıdan çıkar mı? Adalet böyle işler mi? Kınamalardan bıktık, çözüm istiyoruz çözüm. Mücadeleden bir an bile geri durmayacağız. Mücadele edenler her zaman kazanmayabilir ama kazananlar hep mücadele edenlerdir. Bunu unutmayacak, mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."