21 Eylül 2024 Cumartesi

Ahmet Şoreş ve Firat Newal Londra'da anıldı

Ölümsüzleşen MLKP komutanları Ahmet Şoreş ve Firat Newal için Londra'da düzenlenen anmada, saldırılara mücadeleyle yanıt ve Rojava'yı sahip çıkma çağrısı yapıldı.

İngiltere'nin Başkenti Londra'da ölümsüzleşen MLKP MK üyesi Ahmet Şoreş (Zeki Gürbüz) ve MLKP komutanlarından Firat Newal (Özgür Namoğlu) anıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte ölümsüzleşenlerin yaşamlarından kesitler içeren sinevizyon gösterildi.

Söz alan MLKP temsilcisi dünya devrim ve komünist hareketinin önemli bir önderini kaybettiğini kaydetti. Konuşmada, "Ahmet Şoreş, Rojava'yla özdeşleşmiş, bu ismiyle bütün dünyada Rojava'nın gelişimi, devrimin sorunları, dünya işçileri ve enternasyonalistlerinden beklentileri, bölge devrimi ve devrimin sosyalizme doğru ilerletilmesi sorularında bir referans olarak kabul edilmişti" denildi.

Ahmet Şoreş'in parti tarihleri kadar Kürdistan ve Türkiye devrimci hareketi bakımından ilklere imza atan, kurucu çalışmaların öncüsü ve feda bölüğü olduğunu belirten konuşmacı, "Rojava'yı düşündüğü kadar dünya devrimcilerinin kendi ülkelerindeki mücadeleye hazırlanmalarını da düşünüyordu" ifadelerini kullandı.

Firat Newal'in Avrupa'dan Rojava devriminin savunulmasına katıldığı hatırlatılan konuşmada, "O tıpkı İvana gibi kopuş ve zaferler kuşağının bir temsilcisi, çağımızın Che'lerinden biri olarak ölümsüzleşti" dedi. Firat Newal'in özelliklerinden örnekler verilerek "o komünist yeni insanın özelliklerini içselleştirmiş bir prototiptir" denilen konuşmada, hayatının bütün gençlere örnek olduğunun altını çizildi. Saldırılara çizgi devrimciliğiyle cevap verileceğini vurgulanan konuşmada, bütün enternasyonalistlere Rojava devrimine sahip çıkma, onu her cephede savunma çağrısı yapıldı.

Sri Lanka'dan Frontline Socialist Party temsilcisi ise, "Ahmet Şoreş gibi uzun yıllar illegalitede yetişmiş, deneyim ve bilgi biriktirmiş bir önderi kaybetmek hepimiz için zor" dedi. Temsilci, konuşmasının devamında onlara ancak sınırlandırılmış devrimcilik ile mücadele ederek, fedakarlık çıtasının yükselterek layık olunabileceğini vurguladı.

Söz alan enternasyonalistlerden Ahmet Şoreş'i tanıyanlar onun mütevazi ve kararlı komutanlığını gösteren anılarını paylaştılar. Enternasyonalist devrimcilerden biri, "Baran Serhat ölümsüzleştiğinde üzüntü ve öfkem yoğundu, fakat yine de içim rahattı, çünkü Rojava'nın Ahmet'i oradaydı. İnsana, yanındakilere böyle bir güven veriyordu. Ahmet Şoreş yenilmezliğin, teslim olmamanın sembolüdür. Merkez Komitesi açıklamasında da belirtildiği gibi bu parti bir Baran Serhatlar, Ahmet Şoreşler fideliğidir. Yüzlerce Ahmet Şoreş, Firat Newal boşalan nöbet sıralarını dolduracaktır" dedi.