20 Eylül 2024 Cuma

Agrobay direnişi 4. ayı geride bıraktı

Direnişte 4. ayı geride bırakan Agrobay işçileri, tazminatların yılbaşına kadar ödeneceğinin taahhüt edildiğini belirtti. İşçiler, kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Tarım-Sen üyesi Agrobay işçilerinin direnişi 4. ayını doldurdu. Direniş alanında açıklama yapan işçileri, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi, kazanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

"Agrobay hakkımızı ver" pankartıyla yapılan açıklamada, sendika düşmanı Arzu Şentürk'ün kod 46 ile kendilerini işten çıkardığı, haklarını istedikleri için jandarmanın saldırısına uğradıklarını, Şentürk'ün hem kendilerini hem de sendikalarını açıklamalarıyla itibarsızlaştırmaya çalıştığını hatırlatan işçiler, bu süreçte işyerinde kimi düzelmeler gerçekleştiği aktarıldı.

Örneğin, ulaşımı sağlayan servislerin değiştirildiği daha güvenli araçlar getirildiği, yemekhane ve tuvaletlerin düzenlendiği, maaşların düzenli yatırıldığını aktaran işçiler, tüm bu iyileştirmelerin Agrobay işçilerinin mücadelesinin kamuoyunda yankı bulmasından kaynaklı olduğu da belirtildi.

'TAZMİNATLARIN YILBAŞINA KADAR ÖDENECEĞİ İFADE EDİLDİ'
Mücadelenin 4. ayı geride kalırken, gelinen nokta ve mücadelenin seyrini işçiler şöyle açıkladı: "Verilen yasal süre içerisinde Agrobay işçilerinin işe iade davaları açılmış olup sendikamız işçilerin her türlü maddi hakkının takipçisi olmaya devam edecektir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, SGK ve Lidl şirketlerinin yürüttüğü soruşturmalar devam etmekte olup sendikamız bu konuda üzerine düşen her türlü sorumluluğu yapacak ve işçilerin yaşadıkları gerçekliğin tüm açıklığıyla ilgili kurumlarla paylaşılmasını sağlamaya devam edecektir. Geçtiğimiz hafta CHP genel merkezinde yaptığımız görüşmeler Agrobay işletmesi ile bir müzakere yolunun açık olduğunu, CHP genel başkan yardımcısı Gökhan Zeybek'in de bu müzakere sürecinin garantörü olarak rol oynayabileceğini göstermiştir. Agrobay işçileri bu imkanın açılmasından memnun bir şekilde Gökhan Zeybek'in odasından ve CHP genel merkezinden ayrılmış, herhangi başka bir eylem ve etkinlik yapmadan İzmir'e geri dönmüştür. Gökan Zeybek, işçilerin tazminatlarının yılbaşına kadar ödeneceğini ifade etmiştir.

'OLASI AGROBAY BOYKOTU İŞÇİLERDEN HABER BEKLEMEKTEDİR'
"Bu hatta açılmış olan müzakere sürecinin takipçisiyiz. Verilen sözün bir an önce tutulmasını, tüm işçilerin tazminatlarının yılbaşı öncesinde ödenmesini bekliyoruz. Daha önce de verilmiş sözlerin bir oyalamaya dönüştüğünü bilerek, böyle bir oyalamaya tahammülümüz olmadığını; işçileri kandırmaya yönelik olası girişimler karşısında her türlü fiili meşru mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Ayrıca, bir yandan ulusal ve uluslararası kamuoyu desteği devam etmekte, Türkiye'nin ve Avrupa'nın çeşitli yerinden sendikalar, platformlar, kadın örgütleri, daha önce dile getirdiğimiz olası bir Agrobay boykotu için işçilerden haber beklemektedir. İşçilerin haklarının verilmemesi halinde sendikamız uluslararası düzeyde böyle bir eylem çağrısını yaygınlaştıracağını ifade eder.

Bilinmelidir ki, hangi mecra veya makam olursa olsun, işçi arkadaşlarımızın yaşadığı gerçekliği açıklamak ve işçilerin kendi gerçekliklerini açıklamalarına vesile olmak temel çizgimizdir. Hiç bir işletmenin 'itibarı' bu gerçeklerden daha önemli değildir. Yıllarca işçilerin alın teri üzerinden para kazanarak var olan bir işletme, işçilerin emeklerine, haklarına itibar etmek zorundadır."