24 Kasım 2024 Pazar

Agrobay direnişi 1. ayında İstanbul'da: Alın terimizi size bırakmayacağız

Direnişlerinin birinci ayında Alman ve Rus Konsolosluğu önünde açıklama yapan Agrobay Seracılık işçileri, maruz kaldıkları hak ihlallerini bir kez daha dile getirdi. Özkan ve Yıldırım'ın kendilerine sorun çözümü için söz verdiğini ancak hala ses seda çıkmadığını vurgulayan kadın işçiler, "Bu sorunu çözün" diye seslendi. Tarım-Sen ise patronlara, "Tek bir gün bile alın terini bırakmayacağız" uyarısı yaptı.

Maruz kaldıkları şiddet, hak gasbı, mobbing ve aşağılanmaya karşı sendikalı olma ve sendika seçme özgürlüğünü kullanarak Tarım-Sen'e üye olan ve hakları gasp edilerek işten çıkarılan Agrboy işçilerinin direnişi birinci ayında. Sendikalı oldukları için işçiler işten atılmış ancak resmi çıkışları verilmemişti. Resmi çıkışlarının verilmesi için direnişe geçen işçilerin çıkışları kod 46'dan verilerek tüm hakları gasp edilmişti.

Bir aydır seslerini duyurmaya çalışan Agrobay Seracılık işçileri jandarma ve polis saldırısına uğramış, darp edilerek gözaltına alınmıştı. Agrobay patronu Arzu Şentürk'ün nikah şahitliğini yapan Tuncay Özkan ve yakın dostu Binali Yıldırım başta olmak üzere siyasi partilerle görüşen işçilere sorunun çözümü için söz verildi ancak günler geçmesine rağmen bir dönüş olmadı.

ALMAN VE RUS KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Direnişlerini bir günlüğüne İstanbul'a taşıyan işçiler, AgrobayI'ın ürettiği domatesi ihraç ettiği Alman ve Rusya Konsoloslukları önünde açıklama yaptı. İlk olarak Alman Konsolosluğu önünde direnişlerini anlatan ve Almanya'ya çağrı yapan işçiler Arzu Şentürk'ün iki yüzlülüğünü teşhir etti.

 

Daha sonra Rus Konsolosluğu önünde açıklama yapmak isteyen işçiler, polis tarafından keyfi gerekçelerle engellendi. İstanbul Ticaret Merkezi önünde "Agrobay işçisi yalnız değildir" pankartıyla işçiler açıklama yaptı. Eyleme çok Yeşil Sol Parti milletvekili Özgül Saki, TİP milletvekili Sera Kadıgil başta olmak üzere çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

TARIM-SEN: TEK BİR GÜNLÜK ALIN TERİNİ BİLE BIRAKMAYACAĞIZ
İlk sözü alan Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, 30 gündür kadın işçilerin seslerini duyurmak istediklerini ancak türlü engelle karşılaştıklarını hatırlattı. "İşçi arkadaşlar muhataplık taleplerini dile getirdiler. Basın açıklamaları, uyarı eylemleri yaptık nihayetinde çadır kurarak fiili mücadelemizi sürdürüyoruz" diyen Kocagöz, hiçbir saldırıya boyun eğmeyeceklerini ve işçilerin bir günlük bile alın terini patronlara bırakmayacaklarını vurguladı.

KADIN İŞÇİLER: SORUNU TUNCAY ÖZKAN VE BİNALİ YILDIRIM ÇÖZEBİLİR
Ardından söz alan kadın işçiler bir aydır maruz kaldıklarını aktardı. Bir aylık maaşlarının içeride kaldığını ve tazminatlarını alamadıklarını dile getiren işçiler, "Biz işe geri dönmek istemiyoruz. İçerideki maaşımızı ve tazminatlarımızı versinler" dedi. Sorunu çözecek kişilerin Tuncay Özkan ve Binali Yıldırım olduğuna dikkat çeken işçiler, "Sorunu çözsünler haklarımızı alalım" dedi.

SAKİ: AGROBAY İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ BİZE CESARET VERİYOR
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Özgül Saki, "Agrobay işçilerinin bu direnişi, bu kararlı duruşu hepimize cesaret veriyor" dedi. Agrobay işçilerinin yaşadığı sorunların tüm tarım, gıda alanlarında yaşandığına dikkat çeken Saki, "Kod 46 ile işten atılmayı meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Kod 46 tamamen ortadan kaldırılmalı iş güvenliği açısından" ifadelerini kullandı. Saki, Agrobay kadın işçileriyle dayanışmayı ve taleplerini sahiplenmeye devam edeceklerini söyledi.

KADIGİL: DEVLETİN KİMİN OLDUĞUNU SÖYLEMEYE GEREK YOK
TİP milletvekili Sera Kadıgil de Agrobay işçilerinin 80 derece sıcaklıkta çalışmaya zorlandıklarını, günde bir kere tuvalet haklarını kullanmak gibi ağır hak ihlallerine uğradığını kaydetti. Kadıgil, haklarını aradığı için işçilerin işten atıldığını hatırlattı. Kadıgil, "80 derece 18 saat bir işçi çalıştırılır mı diye soran bir devlet var mı yok. Sen bu şartlarda çalıştırıyorsun diyen var mı diyen var mı yok. Hakkını isteyen işçinin karşısında beş yüz polis diken bir devlet var zaten devletin kim devleti olduğunu söylememe gerek yok" dedi. Kadıgil, işçiler haklarını alana kadar yanlarına olmaya devam edeceklerini belirtti.

İŞÇİLER ABLUKAYA ALINDI
Eylem, "Agrobay işçisi yalnız değildir", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla sona ererken işçiler ve Tarım-Sen dilekçeleri vermek için Rus Konsolosluğuna gitmek istedi. Basına kişi sayısı kısıtlaması getiren polisle gerginlik yaşadı. Polis yalnızca işçilerin geçişine izin vereceğini iddia etti.

İSTİKLAL CADDESİNE BARİKAT
İstiklal Caddesine çıkan işçiler çemberlerle ablukaya alındı. Yalnızca işçiler ve milletvekili konsolosluk önüne bırakılırken, İstiklal caddesine iki ayrı barikat kuruldu. Dilekçelerin verilmesinin ardından barikatlar açıldı.