24 Kasım 2024 Pazar

Agrobay direnişçileri: Haklarımızı alana kadar buradayız

Agrobay direnişini gece, gündüz sürdüren Tarım-Sen üyesi işçiler, "Gerekirse ölürüz, çoluğumuzun çocuğumuzun hakkını alana kadar buradayız" dedi.

Agrobay Seracılık işçilerinin direnişi sürüyor. Dünyanın 2., Avrupa'nın en büyük serası Agboray Seracılık'ta çalışan işçiler aşağılanma, hakaret, tehdit, darp ve hırsızlıkla suçlanmalarına karşı mücadele etmek için Tarım-Sen'de örgütlendi. Sendika düşmanı Agrobay, işçilerin kimisini sözlü, kimisini ise mesajla işten attı. Ancak işçilerin resmi çıkışları yapılmadı bu nedenle işçiler hakları olan tazminatı alamıyor.

GECE, GÜNDÜR DİRENİYORLAR
Günlerce Hasan Şentürk Tarım Yerleşkesi önünde bir muhatapla görüşmek için bekleyen işçiler, karşılık alamayınca kurdukları direniş çadırıyla eylemlerini gece, gündüze çevirdi.

PATRON, KADIN İŞÇİLERİN KARŞISINA JANDARMA DİKTİ
İşçiler bugün yerleşke önüne yürümek istedi jandarma tarafından engellendi. "Direne direne kazanacağız", "Agrobay işçisi yalnız değildir", "Agrobay şaşırma, sabrımızı taşırma", "Susma, sustukça sıra gelecek" sloganı ve alkışlar eşliğinde,
"Agrobay hakkımızı ver" pankartıyla direniş çadırından yerleşke önüne yürüyen işçilerin yolu jandarma tarafından kesildi.

İŞÇİLERDEN JANDARMAYA: BİZDEN YANA OLMANIZ LAZIM
Jandarmanın "özel yol" iddiasına işçiler, "burası devletin yolu, önümüzü kesemezsiniz" dedi. Bunun üzerine jandarma, "ama özel mülke giden yol" diyerek Agrobay patronlarından aldığı talimatı gözler önüne serdi. Jandarmaya tepki gösteren işçiler, işyerinde maruz kaldıklarını aktardı: "Psikolojimiz bozuldu, hakkımızı versinler gidelim. Yıllarımız var burada. Çoluğumuzun çocuğumuzun hakkını istiyoruz. Senin bizden yana olmaz lazım."

KADIN İŞÇİLER GÖZALTI TEHDİDİ KARŞISINDA GERİ ADIM ATMADI
Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, işyeri yetkilisinin işçilerle görüşmesi gerektiğini kaydetti. Jandarmanın gözaltı tehdidinin ardından işçilerle görüşen Aksu, "Gözaltına alınmakla ilgili bir sorununuz var mı, burada benimle duracak mısınız" diye sordu. Kadın işçilerin kararlılığı sonucu yol kesme eylemi devam etti.

Aksu jandarmaya, "Basitçe bir müdahaleyle çözülebilir. Devletin makamlarına başvurdur. Sendikal tutum bu. Burada suç görülen bir şey varsa gereğini yapın. Gözaltı işlemi yapabilirsiniz" dedi.

KADIN İŞÇİLER: YARIM SAAT BEKLETTİK SUÇ OLDU
Yol kesme eylemini basın açıklamasıyla sonlandıran kadın işçiler yaşadıklarını anlattı: "Beş yüz işçiyi bekletirken suç değildi. Burada yarım saat beklettik suç oldu. Ben onların hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Onlar her gün yaptı biz bir gün yaptık suç oldu. 46'dan bize çıkış verdiler. Asla kabul etmiyorum. Ne hırsızlık ne da yanlış bir şey yaptık. Hırsızı onlar içinde arasın.

'ÇOLUĞUMUZUN, ÇOCUĞUMUZUN HAKKINI İSTİYORUZ'
"Bize kalmadığı sürece ona da kalmayacak. Köle gibi çalıştık. Dün geldi Funda hanım, 'yol burası' diyen o. Biz cevabımızı veririz, çıksın karşımıza. Silahımız yok sadece canımız var sonuna kadar direneceğiz. İsterse öldürsün. Arabayla ezsin ne yaparsa yapsın. Canımızı feda edene kadar çoluğumuzun çocuğumuzun hakkını istiyoruz. Biz dönmek istemiyoruz hakkımızı istiyoruz.

'ÖLÜNCEYE KADAR BURADAYIZ'
"Aylıklarımız yatmadığı için sendikaya üye olduk. Pişman değiliz. Funda hanım haklarımızı versin. Bizi buraya getiren Funda hanım. Arzu hanımın yerine geçmek istiyor. Dilencilik yapmıyoruz, hakkımızı istiyoruz. Burada günlerce otururuz ölünceye kadar buradayız hakkımızı alacağız. Başka çaremiz yok. Hakkımızı verecek."

AKSU: YASADA BELLİDİR İŞÇİLERİN HAKKINI ÖDEMEK
Kadın işçilerin ardından söz alan Aksu, kendisini hor gören patronlara işçilerin pabuç bırakmayacağını kaydetti. Agrobay Seracılık'ın patronu Arzu Şentürk Salık'a seslenen Aksu, "Arzu hanıma sesleniyoruz itibar triplerine girmeyin, işçinin hakkını verin. Üçkağıtçılık yapmayın, kamuoyunu dolandırmaya kalkmayın öyle Instagramdan açıklama yaparak olmaz. Herkes sizin bu bölgede ne olduğunu biliyor, ne işlemlerle işçileri hangi koşullarla çalıştırdığınızı herkes biliyor. Buradaki kolluk da biliyor. Eğer ekonomik küçülmeyle işçileri attıysan yasada bellidir işçilerin hakkını ödemek" ifadelerini kullandı.

'HAKLAR YATMAZSA BU BÖLGEDE ÇALIŞMA OLMAZ'
Emekten yana olanlar dışında işçilerin ziyaret edilmediğini, tek başına bırakıldığını söyleyen Aksu, zenginlerin servetine servet katmak için işçi ve emekçinin daha da yoksullaştığını kaydetti. "Tek silahımız var direnmek, kimseden korkmamak" diyen Aksu, "Uyarıyoruz. Şayet en kısa sürede ablaların, annelerin, kardeşlerin hakları yatmazsa burada çalışma olmaz. Bu bölgede çalışma olmaz" dedi.