Agrobay direnişçileri Ankara'da: Sendikaya üye olduk diye atıldık
Direnişlerinin 43. gününde Ankara'dan seslenen Agrobay Seracılık işçileri, maruz kaldıkları hak gasplarını, aşağılanmayı ve tehdidi bir kez daha yinelediler. İşten çıkışlarının tek nedeninin sendikaya üye olmak olduğunun altını çizen işçiler, "İş mahkemelerinde uğraşmamak için sendikalı olduk" dedi.
Maruz kaldıkları hak gasbı, aşağılanma, tehdit ve hakarete karşı Tarım-Sen'de örgütlendikleri için Kod 46 ile çıkışları verilen Agrobay Sendikacılık işçilerinin direnişi sürüyor. Gasp edilen maaşları, tazminatları ve 46 kodunun değişmesi için 43 gündür direnen kadın işçiler, Bayburt Holding'e ona bağlı Şenbay Holding önünde açıklama yaptı.
'NE EKSİK NE FAZLA HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ'
"Agrobay hakkımızı ver" pankartının açıldığı eylemde söz alan kadın işçiler yaşadıkları haksızlıkları aktardı. Sigortasız çalıştığını belirten bir kadın, "Sendikaya üye olduk diye bizi kapının önüne koydular. Yıllarca çalıştık. Ama bizim bir avuç fakir, fukaranın emeğine göz koyuyor bu zenginler. Sadaka istemiyoruz; bir kuruş fazla, bir kuruş eksik istemiyoruz. Emeğimizi alana kadar gereken yerle, gereken şekilde mücadele edeceğiz" dedi.
'SABAH 05.30'DA EVDEN ÇIKIYORDUK'
"İşe girdiğim zamanlar sabah 05.30'da evden çıkıp, 45 dakika yola gidiyorduk. Çocuğumuza helal lokma yedirmek istiyorduk. Sera elemanlarıyız. Tüm işleri biz yapıyorduk" diyen bir işçi de dört erkek işçinin zor geldiği için işi bıraktığını ancak kadınların yağmur, çamur demeden çalıştığını kaydetti.
'61 YAŞINDAYIM'
Naime Tekkahraman, 18 yıl çalıştığını sadece 3 yıl sigortasının yapıldığını aktardı. İşten çıkarılan arkadaşlarının yanına gittikleri işten atıldıklarını söyleyen Tekkahraman, "61 yaşındayım. Arzu peşindeyiz" ifadelerini kullandı.
KAYA: MAHKEMELERDE UĞRAŞMAMAK İÇİN SENDİKALI OLDUK
Fatma Kaya da sendikalı oldukları için işten çıkarılan arkadaşlarıyla dayanıştıkları için işten atıldıklarını hatırlattı. Kaya sendikalı olmalarının nedenini şöyle açıkladı: "İşten çıkarılan arkadaşlarımız hep mahkeme süreciyle uğraşıyordu. Haklarını alamıyordu. Düşündük, taşındık sendikaya üye olduk. Dördüncü günde insan kaynaklarının önüne gönderdiler, bir saat sıcak altında bekletildik. Dediler ki, '3 gündür olaylar oluyor sizi bu yüzden işten çıkarıyoruz.' Haklarımız, izinlerimiz, maaşlarımız ne olacak dedik. 'Hakkınız varsa alacaksınız, bir şeyiniz kalmayacak; maaşlarınız, yıllık izinleriniz, mesaileriniz bu maaşla yatacak' dedi. Ama 43 gün oldu ne maaşımız, ne mesailerimiz yıllık izinlerimiz yatırıldı, kimse bizimle muhatap olmadı."
'EŞİME BASKI KURDULAR, ŞİDDET GÖRDÜM'
Arzu Şentürk'ün yerel bir radyoda "işçiler sendikalı değil mi nereden bileyim" diyerek işten çıkarılmaların sendika alakası olmadığı yönündeki yalanını da şöyle boşa düşürdü Kaya, "Eşim sendikalı değildi. İşletme müdürü Nazif bey, eşimi baskı altına alıyor. 'Eşini buraya getirirsen, konuşursan, işinden ekmeğinden olursun, seni kurtaramam' diyor. Eşim bu süreçte şiddet uyguladı, boşanma derecesine geldi."
Ardından diğer kadın işçilerin de sözleriyle eylem sona erdi. Daha sonra direnişçi işçiler siyasi partilerle görüşmek üzere Meclis'e geçti.