20 Eylül 2024 Cuma

AGİT: Seçim kampanyaları eşit koşullarda yürütülmedi

AGİT seçim gözlem heyeti adayların seçim kampanyalarını eşit koşullarda yürütemediğini, OHAL'in getirdiği yetkilerin basın özgürlüğü dahil olmak üzere temel hakları sınırladığını bildirdi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçim gözlem heyeti adayların seçim kampanyalarını eşit koşullarda yürütemediğini, OHAL'in getirdiği yetkilerin basın özgürlüğü dahil olmak üzere temel hakları sınırladığını bildirdi.
 
AGİT seçim gözlem heyeti tarafından hazırlanan ön raporda, "Seçim kampanyasının koşulları eşit değildi. Cumhurbaşkanı ve iktidar partisi, resmi ve özel basın kuruluşlarının yayın akışında (kampanyalarına) çok fazla yer vermesi de dahil olmak üzere birçok yersiz avantajdan faydalandı" denildi.
 
OHAL'in getirdiği yetkilerle toplanma, ifade ve basın özgürlüğünün sınırlandığına dikkat çeken AGİT gözlemcileri, "Vatandaşlar buna rağmen seçim kampanyası ve seçimlere yüksek sayılarda katılarak demokrasiye bağlılıklarını göstermişlerdir" denildi.
 
24 Haziran seçimlerinin önceki 3 seçimden en büyük farkının medyanın tutumu olduğunu ifade eden AGİT gözlemcileri, "Analizlerimizi detaylı olarak paylaşacağız ama sandığı asıl koruması ve seçimleri takip etmesi gereken Türkiye halkıdır. Türkiye'de gözaltına alınan yabancı gözlemciler. Bu kişilerin kişisel tercihleri olabilir. AKP'yi destekleyen herhangi bir üyemiz sorun yaşamadı. Bu kişiye göre farklılaşan tutum kabul edilemez" dedi.
 
Gözlemciler, "2002'den beri Türkiye'de seçimleri takip ediyoruz. Bazı meslektaşlarımız 2015'te ve referandumda da Türkiye'ye gelmişlerdi ve 'ilk defa güvende olmadıklarını hissettiklerini' bize ifade ettiler" diye vurguladı.
 
İstanbul, Ankara ve Diyarbakır'da sorunlar yaşadıklarını söyleyen gözlemciler, "Polis veya güvenlik güçleri seçime müdahale etti mi? Ben bu konuda uluslararası gözlemcilerin güvenliğinden endişe ediyorum. Sandığa kadar gözlemcileri takip eden ve yalnız bırakmayan polisler vardı. Bizim görevimiz müdahale etmek değil gözlem yapmak" diye konuştu.