5 Ekim 2024 Cumartesi

Ağır hasta tutsak Polat'a yönelik işkenceler sürüyor

Ağır hasta tutsak Ekim Can Polat'a yönelik özellikle işkencesine maruz kaldığı gardiyanlar hakkında yaptığı suç duyurusu sonrası, baskılar artarak sürüyor. ETHA'ya konuşan anne Songül İlker, "Oğlumun sağlığıyla oynuyorlar" dedi. Polat'ın tedavisi için yazdığı dilekçelerin gardiyanlar tarafından yırtıldığını, yaşadığı ihlalleri duyurmak için yazdığı mektuplarında engellendiğinin altını çizdi. 

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta tutsak listesinde yer alan Ekim Can Polat'a yönelik hapishane iradesinin baskı, şiddet ve işkenceleri sürüyor. Polat, maruz kaldığı çok sayıda hak ihlalinin yanı sıra Alevi olduğu için hakarete uğruyor, "sen kanunsuzsun" denilerek kriminalize edilmeye çalışılıyor. 

2016 yılından bu yana tutuklu olan Polat'ın, kalp ritm bozukluğu, KOAH, kemik erimesi ve hipofiz hormon dengesizliğine rağmen tedavisi engellenmeye çalışılıyor. Yaşadığı hukuksuzluklara karşı açlık grevi direnişi yapan Polat, bu esnada kalp krizi geçirmiş, aylarca hastaneye gidememiş, gittiğinde de işkenceye maruz kalmıştı. 

Manisa Akhisar T tipi Kapalı Hapishanesi'nden "hastaneye götürüyoruz" denilerek 28 Aralık 2020 tarihinde Denizli T Tipi Hapishanesi'ne işkenceyle sürgün edilen Polat'a yönelik işkence burada da devam ediyor. 

HAPİSHANEDE POLİSLERİN ARASINDAN GEÇİRİLEREK HÜCREYE GÖTÜRÜLDÜ
Ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde yaşadığı hak gasplarını aktaran Polat, şikayet dilekçelerinin gardiyanlar tarafından yırtıldığını aktardı. Covid-19 tedbirleri kapsamında tedavi için gittiği hastane dönüşünde hapishanede karantinaya alınan Polat, karantinadan çıkarıldığında çevik kuvvet polislerinin arasından geçirilerek hücresine götürüldü. 

'İDARE, SUÇ DUYURUSU SONRASI SALDIRILARINI ARTTIRDI'
ETHA'ya konuşan anne Songül İlker, Ekim'e gözdağı vermek için hapishane yönetiminin elinden geleni yaptığını dile getirdi. İlker, "Maruz kaldığı işkencelerden sonra Ekim suç duyurusunda bulunmuştu. Savcı, işkenceci başgardiyan ve gardiyanlardan ifade istediğinde kendilerini savunamamış ama Ekim, başından geçenleri ve idarenin suçlarını tek tek sıralamış. O gün kendilerini savunamadılar ama bunun hıncını artan saldırılarıyla almaya çalışıyorlar" dedi. 

'OĞLUMUN SAĞLIĞIYLA OYNUYORLAR'
"Oğlumun sağlığıyla oynuyorlar" diyen anne İlker, "Hapishanede çevik kuvvet polisinin ne işi var? Oğlumu karantinadan çıkardıklarından gözdağı vermek için çevik kuvvetin arasından geçirmişler. Dilekçelerini çıkarmamak için yırtıp atıyorlar. Bir de hapishanede puanlama sistemi varmış. Şöyle, bir sorun olduğunda o sorunu çözen gardiyana puan veriyorlarmış. Bunu için de Ekim'le ilgili sürekli sorun yaratıyorlar ve çözüldü gibi göstererek puan alıyorlar" ifadelerini kullandı. 

Son görüşe kızı Elvan'ın gittiğini ve Ekim'in fotoğraflarını hapishaneden çıkarmak istediğini belirten İlker, "Gardiyan görüş esnasında, görüşten sonra verelim fotoğrafları demiş. Ama sonra başgardiyan keyfi bir şekilde istemiyorum, verilmeyecek dedi" sözleriyle aktardı. 

'ALEVİ OLDUĞU İÇİN AĞZA ALINMAYACAK HAREKETLER EDİYORLAR'
Ekim'e Alevi olduğu için ağza alınmayacak hakaretler edildiğini söyleyene anne İlker, "Hastaneye giderken, 'yine mi hastaneye gidiyorsun lan' demişler. Oğlumun sayısız hastalığı var. Bir de sen kanuna aykırısın demişler" dedi. 

AİLE POLİS TARAFINDAN TACİZ EDİLİYOR
Öte yandan oğulları için mücadele yürüten aile de polislerin baskısına maruz kalıyor. Anne Songül İlker polislerin sürekli evlerinin bulunduğu sokakta olduklarını, gecenin bir yarısı apartmanın zillerinin çalındığını, açan kişilere ise kendisinin sorularak taciz edildiğini aktardı.