6 Ekim 2024 Pazar

Ağır hasta tutsak Köse'nin durumuna dikkat çekildi

346. açıklamada Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Köse'nin durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hastanın acilen tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 346. hafta eyleminde Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan ağır hasta tutsak Ali Osman Köse'nin durumuna dikkat çekti. Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlenen açıklamanın metnini İnsan Hakları Derneği (İHD) MYK Üyesi Nuray Çevirmen okudu. 

Çevirmen, 67 yaşındaki kanser hastası İsa Gültekin'in tüm girişimlere rağmen serbest bırakılmadığını hatırlatarak, Gültekin'in 22 Nisan yaşamını yitirdiğini belirtti. 

'ATK ÖZENSİZ BİR MUAYENE İLE HAPİSHANEDE KALABİLİR RAPORU VERDİ'
Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan Ali Osman Köse'nin 64 yaşında ve 37 yıldır cezaevinde olduğunu, tek başına 5 metre dahi yürüyemediğini belirten Çevirmen, sağlık durumunun kötüleştiğini söyledi. Çevirmen şöyle devam etti: "Ali Osman Köse 64 yaşında ve 37 yıldır cezaevinde bulunmaktadır. Tek başına ihtiyaçlarını giderememekte ve tek başına 5 metre dahi yürüyememektedir. Son 8 ay içinde, önce nörolojik sorunlar, ardından dolaşım sistemi hastalıkları meydana gelmiş, sevk edildiği hastanede Covid-19 salgınına yakalanmıştır. Ayrıca hipertansiyon, işitme kaybı, miyop gibi başkaca sağlık sorunları da bulunmaktadır. Tekirdağ Devlet Hastanesi'nde yapılan böbrek muayenesi sonucu böbreğinde 9 santimetre çapında bir kist olduğu tespit edilmiştir. Tetkikler sonucu bu kistin kanserli olduğu belirlenmiştir. Adli Tıp Kurumu tarafından muayene edildiğinde mahpusta bu kanserli kitlenin mevcut olmasına rağmen, 'hapishanede kalabilir' raporu veren ATK ihtisas kurulu içinde ürolog ve onkologlar olmasına rağmen 9 santimetrelik kistin tespit edilememesi anlaşılır değildir. Kanserli kitle olmasına rağmen ATK tarafından özensiz bir muayene ile hapishanede kalabilir raporu verilmiştir."

'ACİLEN AMELİYAT EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR'
Çevirmen, avukatı tarafından 19 Nisan'da tekrar yapılan başvuruya göre; "Mahpusun acil durumundan kaynaklı olarak ameliyatının yapılması için Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Bölümüne sevk edildiği ancak hastanenin yoğunluk nedeniyle gün veremediği ve bu nedenle ameliyatının yapılmayarak hapishaneye geri gönderildiği” bilgisini paylaştığını aktardı. Kurum olarak tekrar, ameliyatının gerçekleşmesi için Sağlık Bakanlığına acil olarak yazıları yazıldığını ve bir an evvel ameliyatının yapılması için gerekli girişimde bulunulmasının talep edildiğini dile getiren Çevirmen, "Kanserin hızlıca yayılacağı ve her anın bile önemli olduğu düşünüldüğünde, hastanın acil olarak ameliyat edilmesi gerekmektedir” çağrısı yaptı.