2 Ekim 2024 Çarşamba

Ağır hasta tutsak Çelik'in durumu ağırlaşıyor

Silivri Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta Cengiz Sinan Halis Çelik'in durumu giderek ağırlaşıyor. Geçirdiği ameliyat sonrası adli tutuklunun saldırısına uğrayan Çelik'in tedavisi de yarım kaldı. HDP Milletvekili Abdullah Koç, Çelik'in durumunu Meclis'e taşıdı. 

Silivri 5 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta Cengiz Sinan Halis Çelik'in sağlık sorunları giderek ağırlaşıyor. Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanan  ve müebbet hapis cezası verilen Çelik, 25 yıldır tutsak. Sırasıyla Erzurum, Giresun, Kırıkkale, Sincan, Tekirdağ, Muğla, Metris hapishanelerinde tutulan Çelik'in, bedeninin birçok yerinde, kafasında ve omuriliğinde bulunan şarapnel parçaları, felç riski taşıdığı için alınmadı.

Çelik, şarapnel parçalarının oluşturduğu baskı nedeniyle sık ve uzun süreli epilepsi nöbetleri geçiriyor. Kanser hastalığının yanı sıra ciddi hastalıkları da bulunan Çelik, hapishanede düzenli olarak tedavi edilmedi. İnsan Hakları Derneği'nin ağır hasta listesinde bulunan Çelik için ailesi ve demokratik kitle örgütleri defalarca çağrı yapmasına rağmen ne tahliye edildi ne de tam teşekküllü bir hastanede tedavi edildi.

Hapishanede mesane kanserine yakalanan Çelik, hastanelerden birçok
kez rapor aldı. Hastanelerden alınan raporların dışında Adli Tıp Kurumu (ATK) da 2010'da "Cezaevinde tek başına kalamaz ve kontrol altında tutulması gerekiyor" raporu verdi. ATK'nın raporuna rağmen tahliye edilmeyen Çelik, daha sonra 2014'te tedavi amaçlı götürüldüğü Metris Hapishanesi'nde epilepsi hastalığının olmadığı yönünde rapor verildi.

Metris Hapishanesi'nde bulunduğu sırada 2 Kasım 2016'da zorla Silivri'ye sevk edilen Çelik'e uzun bir süre ilaçları verilmedi. Hastanenin Çelik için yazdığı ve kullanması gereken ilaçlar cezaevindeki revir doktoru, "Bunlara gerek yok" denilerek, verilmedi. Her geçen gün hastalığı daha da ağırlaşan Çelik, birçok kez uzun süre tek kişilik hücrede tutuldu. Tedavi amaçlı 2016'da Metris R Tipi Kapalı Hapishanesi'ne götürülen Çelik, mesane kanseri için geçirdiği ameliyattan bir gün sonra hastaneden hapishaneye götürüldüğünde aynı hapishanede bir adli tutsağın saldırısına uğradı. Şişli saldırıda Çelik 22 yerinden yaralandı ve sol ayağına platin takıldı. Ayağındaki kemik kaynamadığı için yürümekte zorlanmaya başladı, kaslarında erime ve kilo kaybı yaşadı. Saldırıda kuyruk sokumundaki kemik kırıldı. Çelik, saldırıya uğramasına rağmen tedavisi tamamlanmadan hapishaneye geri gönderildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün yanıtlaması için verdiği soru önergesiyle Çelik'in sağlık durumunu Meclis'e taşıdı. Koç, Çelik'in ağır hastalığına rağmen tedavisinin ve tahliyesinin neden engellendiğini sordu.