20 Eylül 2024 Cuma

'Ağaç dikmekle çevreci olunmuyor, doğayı yok edenlere oy yok'

Yaşam alanı savunucuları, 'Türk Akımı' adı verilen Rus doğalgaz hattının inşası için Istranca Ormanları'nın katledilmesini protesto etti ve doğayı yok edenlere oy vermeyeceklerini açıkladı.
Yaşam alanı savunucuları 'Türk Akımı' adı verilen Rus doğalgaz hattının inşası için Istranca Ormanları'nın katledilmesine ilişkin basın açıklaması düzenleyerek duyarlılık çağrısında bulundu. 
 
Galatasaray Meydanı'nda yapılan basın açıklamasına Kuzey Ormanları Savunması, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (Dayko), Donkişot Bisiklet Kolektifi ve Girişimci Muhasebeciler Derneği'nin yanı sıra çok ekoloji aktivistleri katıldı. “Rusya sefasını sürecek, Istrancalar cefasını çekecek”, “Kadim Istranca Ormanları Rus doğalgaz hattı için yok ediliyor. Kuzey Ormanları'nı terk edin projeyi iptal edin” pankartının açıldığı eylemde, “Ormanıma, suyuma, Trakya'ya dokunma”, “ Yağma değil doğa kazanacak”, “Ormana proje yapılmaz” sloganları atıldı.
 
Kuzey Ormanları Savunması adına açıklama yapan Ayşe Yıkıcı, benzersiz ve yerine konulamaz değerlerin, binlerce yılda oluşan ormanların ve dünyaca eşsiz ekosistemlerin hesapsızca ve günü kurtarmak adına şirketlere peşkeş çekilmesine derhal son verilmesi gerektiğini söyledi. 
 
“Türk Akımı ismi koydukları Rus doğalgaz hattı, Trakya'nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır” diyen Yıkıcı, şöyle devam etti: “İstanbul'un yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları'na hançer saplanarak yapılan 3. köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve son olarak 3. havalimanının inşaat malzemeleri için Çatalca'dan Tekirdağ'a kadar Kuzey Ormanları taş ocakları açılarak tahrip ediliyor. İhtiyaçları dışında hiçbir şeyi düşünmeyen ve sonsuz serbesti verilmiş şirketler, bazen tek bir köyün çevresine birçok taş ocağı açıp, köyün nefesini kesmekte beis görmüyor. Kuzey Ormanları, sermayenin bitmek bilmeyen enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve sırf kamulaştırma bedeli ödememek için sözde temiz enerji kaynağı diye pazarlanan yüzlerce rüzgar enerji santrali ile delik deşik ediliyor. Rus doğalgaz boru hattı için yapılan Türk Akımı isimli doğa katliamının derhal durdurulmasını, Kuzey Ormanları'na saldıran doğa ve yaşam düşmanı şirketlerin Trakya'yı ve Kuzey Ormanları'nı derhal terk etmesini istiyoruz.”
 
Ardından Dayko Adına konuşan Nusret Türkan, “Istranca'da doğa katliamı yaşanıyor. ÇED raporu onaylanmadan doğa kıyımına başladılar” dedi. Türkan, halka da “Oradaki ekosistemi korumak için sizlerden de duyarlılık bekliyoruz. Hukuksal mücadelemiz devam ediyor ama kimse hukuku saymıyor. Bu sesimizi, oradaki yaşamı duyun” diye seslendi.
 
Donkişot Bisiklet Kolektifi adına konuşan Ege Su, Kıyıköy'de doğa katliamı yapıldığını belirterek, “Ormanı ikiye ayırmakla orman çoğalmıyor. Ağaç dikmekle çevreci olunmuyor” ifadelerini kullandı.
 
Kuzey Ormanları Savunması'ndan Eren Özmen ise “Doğayı yok edenlere, talan edenlere seçimlerde oy vermeyeceğiz” dedi.