16 Eylül 2024 Pazartesi

Afganistan'da 'erdem yasası' yürürlükte: Kadınların yaşamı daha da kısıtlandı

Afganistan'da şeriat kurallarını daha sıkı denetlemek üzere hazırlanan "erdem yasasının" ayrıntıları açıklandı. Yasa başta kadınlar olmak üzere birçok alanda yaşamı kısıtlıyor ve kontrolleri artırıyor.

Afganistan'da Taliban yönetimi, halihazırda "ahlak polisi" tarafından denetlenen katı şeriat kurallarını daha da katılaştırmak için hazırladığı "erdem yasasını" yürürlüğe koydu. Afganistan Adalet Bakanlığı, 31 Temmuz'da yürürlüğe giren yasanın detaylarını paylaştı. Kadınlar için örtünme kurallarını ve eşcinselliğin yasaklanmasını da içeren yasanın Taliban lideri Hibetullah Ahundzade tarafından onaylandığı duyuruldu.

Kadınlara, kendileriyle doğrudan akraba olmayan erkeklerin bulunduğu ortamlarda yüzlerini ve vücutlarını gizleme zorunluluğu getiren yasa, Taliban'ın 2021'de iktidara gelmesinden bu yana İslami şeriat hukukuna dayalı davranış kurallarını denetleyen ahlak polisinin yetkilerini de artırıyor. Yasada erkeklere de en az diz hizasında pantolon giymeleri ve çok kısa olmayacak şekilde sakal bırakmaları zorunluluğu getirildi. Aynı zamanda yasa kapsamında eşcinsel ilişkiler, zina ve kumar yasağı ile canlıların tasvir edildiği video veya resimlerin üretilmesi ve izlenmesi yasağı da daha sıkı denetlenecek.

MEDYA 'ŞERİAT VE DİNE UYGUN OLMAYAN' İÇERİKLER YAYINLAYAMAYACAK
Yasa çerçevesinde kaçırılan namazlar ve ebeveynlere itaatsizlik de cezalandırılabilecek. Yeni yasaya göre medya, "şeriat ve din kurallarına" uygun olmayan içerikler yayınlayamayacak, Müslümanlara hakaret olarak değerlendirilebilecek konulara da yer veremeyecek.

Ahlak polisi ihlallerde bulunanları önce uyaracak, ardından para cezası ve üç güne kadar gözaltı ile diğer yaptırımlara maruz bırakabilecek. Eylemlerin tekrarı halinde ise yargı devreye girecek.