20 Eylül 2024 Cuma

Afgan kadınların direnişi ve talepleri Avrupa'da dillendirildi

Afganistan'daki kadınların ve kız çocuklarının mevcut durumu ve RAWA'nın farklı projeleri hakkında Hildesheim'de etkinlik düzenlendi. Kadınlar daha sonra kentteki mitinge katılarak Afgan kadınların direnişini ve taleplerini sokağa taşıdı.

Almanya'nın Hildesheim kentinde genç kadın örgütü ZORA ve Afganistan Kadınları Devrimci Derneği (RAWA) ile birlikte bir etkinlik düzenledi. Afganistan'daki kadınların ve kız çocuklarının mevcut durumu ve RAWA'nın farklı projeleri hakkında RAWA'ya sorular yöneltildi.

ZORA'nın moderatör olduğu etkinlikte, RAWA adına konuşmada yer altı örgütlenmesinden ve kız çocuklarının eğitimini yasa dışı okullarda aldığı belirtildi. RAWA adına yapılan konuşmada, "Taliban'ın iki yıldır yeniden iktidarda olmasından bu yana ülke daha da derin bir yoksulluğa, kıtlığa ve işsizliğe sürüklendi. Eğitim, çalışma ve kendi kaderini tayin hakkı yok. İki yıldır Afganistan'daki kadınların durumu bu. Evlerde tecrit ediliyorlar ve kamusal hayata erişimleri engelleniyor" denildi.

Afganistan'daki devrimci kadınların cesareti ve direnme iradesi, projeleri ve özellikle genç kadınlar için örgütledikleri umudun altı çizilen etkinlikte, "Kendini değil düşmanı öldürme zamanı sloganı altında kadın intiharlarına karşı mücadele ediyorlar ve emperyalizme karşı sadece devrimci yolun kadınları ve halkları özgürleştireceğini gösteriyorlar" ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca İran'daki devrimin ve Kürdistan'daki kadın devriminin Afganistan'daki devrimci çalışmayı nasıl etkilediğinden ve bu ayaklanmada onlar için ne gibi umutlar olduğundan bahsedilen etkinlikten, son olarak, RAWA'nın farklı projelerini tanıtan bir video gösterildi.

Etkinliğin ardından Hildesheim'de düzenlenen mitinge katılan kadınlar, Afganistanlı devrimci kadınların direniş ruhunu Avrupa'ya yaydı. Kadınlar, "Eğitim, iş ve özgürlük talebini destekleyerek kadınların direnişini Avrupa'da görünür ve elle tutulur hale getirelim" dedi. Mitingde sık sık, "Jin, jiyan, azadi" sloganı atıldı.