21 Eylül 2024 Cumartesi

Af Örgütü'nden İranlı aktivist Nesrin Sutude için çağrı

İran'da idam cezasına karşı çıkan insan hakları savunucusu avukat Nesrin Sutude, 38 yıl hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı. Uluslararası Af Örgütü, Sutude'nin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.
İran'da idam cezasına karşı çıkan insan hakları savunucusu avukat Nesrin Sutude, 12 Mart 2019 Salı günü 38 yıl hapis ve 148 kırbaç cezasına çarptırıldı. Uluslararası Af Örgütü, Sutude'nin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı.
 
Başörtüsü takmanın zorunlu olmasına karşı tavrıyla tanınan Sutude'nin avukatı, 2010-2013 yıllarında da siyasi tutuklu olan Sutude'nin "devlet aleyhine bilgi yaymak", "İran'ın dini liderine hakaret etmek" ve "ajanlık" suçlarından hüküm giydiğini açıkladı.
 
Uluslararası Af Örgütü, Sutude'nin serbest bırakılması için imza kampanyası başlattı. Kampanya çağrısında şöyle denildi: "Sutude, İran'ın istismar edici zorunlu başörtüsü yasasını protesto eden kadınları savunması ve ölüm cezasına karşı çıkan açıklamaları nedeni ile adil olmayan yargılamalar sonucu suçlu bulundu.  Barışçıl insan hakları faaliyetleri nedeni ile suçlanan Nesrin için harekete geçin! İran yetkililerine insan haklarını savunmanın suç olmadığını söyleyin."