20 Eylül 2024 Cuma

Adil Seçim Platformu: Sandıkların peşindeyiz

Adil Seçim Platformu, 24 Haziran günü seçim için alınan önlemlere ilişkin düzenlediği basın toplantısında, "Oyuna sahip çıkmak da seçmen olmanın gereği ve seçmenlerin hakkıdır. Tüm seçmenleri seçme haklarını tam olarak kullanmaya, sandıklara sahip çıkmak üzere yola çıkan bizlere destek olmaya çağırıyoruz" dedi.
CHP, HDP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin de yer aldığı 17 siyasi parti, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütüyle kurulan Adil Seçim Platformu, 24 Haziran seçim günü için alınan önlemleri kamuoyuyla paylaştı.
 
Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde yapılan basın toplantısında partilerin seçim güvenliğinden sorumlu genel başkan yardımcıları katıldı. Toplantıda, Türkiye genelinde atanan sandık görevlileri ve müşahit sayılarının detayları ve seçim günü alınan önlemler ile ilgili olarak detaylar paylaşıldı. Adil Seçim Mobil Uygulaması'nın işleyişiyle ilgili de sunum yapıldı.
 
Ortak basın açıklamasını Demokrasi İçin Birlik aktivisti Nesteren Davutoğlu tarafından yapıldı. Davutoğlu, "Temel hedefimiz, yaklaşan seçimlerde sandığa gidecek olan ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun kullanıldığı gibi çıkması, seçimin adaletli bir şekilde, güvenlikle sonuçlanmasıdır" diye konuştu.
 
Adil Seçim Plaftformu'nun sandık kurulu görevlisi ve müşahit görevlendirmelerini tek bir sandığın boş kalmayacağını söyleyen Davutoğlu, 415 bin sandık kurulu üyesi ve bugün itibariyle 195 bin müşahit görevlendirmesi yapıldığını dile getirdi. Davutoğlu, seçmenlerin tümünün sandık başından bilgi geçmesi, sandık tutanaklarının görsellerini iletebileceği ve tüm gün canlı destek alabileceği Adil Seçim Uygulaması'nın da kullanıma sunulduğunu ekledi.
 
'OY VERME İŞLEMİNİN ARDINDAN SONDIK PEŞİNDEYİZ'
 
"Oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık peşindeyiz" diyen Davutoğlu, ardından yapılacak çalışmaları şu şekilde sıraladı: 
"-Oy verme işlemi bittiği andan itibaren sandık başındaki görevlilerimiz eliyle, tüm sandıkların ıslak imzalı birleştirme tutanaklarını Adil Seçim Platfomu bileşeni siyasi partilerin seçim merkezlerine ulaştıracağız.
-Adil Seçim Uygulaması ve kurulan tutanak karşılaştırma sistemi eliyle seçim sonuçlarını hızla, hiçbir şüphe ve şaibeye mahal vermeyecek şekilde, gerçek zamanlı olarak görecek ve kamuoyu ile paylaşacağız.
-Kimseyi markaja almayacağız, kimsenin kimseyi markaja almasına göz yummayacağız. Her seçmenin oyunu özgürce ve huzur içinde kullanılması için ve hangi partiye oy verirse versin her seçmenin oyunun sandığa atıldığı gibi çıkması için sandık kurulu üyelerimizle, müşahitlerimizle ve yurdun dört bir yanından görevli binlerce gönüllü ile yasaların bütün gözlem, denetim yetkimizi kararlılıkla kullanacağız."
 
'MANİPÜLASYONA İZİN VERMEYECEĞİZ'
 
Davutoğlu, ayrıca platformun seçim günü haber akışı sağlayacağını belirterek, "Ankara'da kurulan Adil Seçim Basın ve İletişim Merkezi"mizde tüm sandık başlarından doğrudan alacağımız seçim sonuçlarını gerçek zamanlı tüm Türkiye'ye duyuracağız. Seçim sonuçlarının manipüle edilmesine hiçbir suretle izin vermeyeceğiz. Müşahit olmak yetmez diyen ve sandık başından haber geçecek olan müşahit-muhabirlerimizle yani müşabir ağımızla gün boyu sandık başından haber alacağız, tüm Türkiye'ye haber vereceğiz" şekline konuştu.
 
Son olarak Davutoğlu, "Seçme hakkı, oy kullanmakla başlayan ve biten bir hak değildir. Oyuna sahip çıkmak da seçmen olmanın gereği ve seçmenlerin hakkıdır. Tüm seçmenleri seçme haklarını tam olarak kullanmaya, sandıklara sahip çıkmak üzere yola çıkan bizlere destek olmaya çağırıyoruz" dedi.
 
'SEÇİM GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK BÜYÜK MESELE'
 
Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen de "24 Haziran seçimleri iktidarı belirleme ötesinde Türkiye'nin hangi rejimle, demokrasiyle yönetilip yönetilmeyeceği belirlenecek. Seçimlerin yürütülmesinden bürokrasinin rolü artırıldı. Memurlara bırakıldı. Devletin partileştiği bir dönemde seçimlerin memurlara bırakılması bizde endişe yaratıyor. Bu nedenle seçim güvenliğini sağlamak büyük bir mesele haline geldi. Sandık başında duran görevlilerin çok büyük rolü var. Onlar sandıklara sahip çıkarlarsa, seçimlerin güvenliği de sağlanmış olur" dedi.