20 Eylül 2024 Cuma

ADGB: 18 Kasım'da Berlin yürüyüşüne katılalım

PKK'nin Almanya'da yasaklanmasının yıl dönümü sebebiyle 18 Kasım'da Berlin'de yürüyüş gerçekleştireceklerini açıklayan ADGB, Erdoğan'ın aynı tarihlerde yapacağı ziyarete dikkat çekerek, "Yıllardır sürdürdüğü sömürü, zulüm ve savaş̧ politikalarına karşı Erdoğan'a en iyi cevabı vermek için, tüm demokratik güçleri 18 Kasım'da Berlin yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz" dedi.

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB), Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya gerçekleştireceği ziyaret ve PKK'nin Almanya'da yasaklanmasının 30'uncu yıl dönümü sebebiyle 18 Kasım'da başkent Berlin'de gerçekleştirilecek yürüyüşe çağrı yaptı.

Almanya'da İçişleri Bakanlığı kararıyla PKK'nin 26 Kasım 1993'te yasaklanmasıyla PKK adına siyasi faaliyet yürüme, PKK'nin bayrak ve sembollerini taşımanın suç sayıldığı kaydedilen açıklamada, bu nedenle derneklere, evlere, iş yerlerine sayısız baskın düzenlendiği ve çok sayıda kişiye dava açıldığı, insanların kriminalize edildiği ifade edildi.

'ALMAN DEVLETİ DEVRİMCİLERE DÖNÜK SALDIRILARINI ARTTIRIYOR'
Münih Yüksek Bölge Mahkemesi'nde 2015'ten 2020'ye kadar süren TKP/ML davasında 2020 Haziran'ına kadar tüm tutsakların tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildiği ancak Federal Yüksek Mahkeme'nin 5 Haziran'da temyizi reddederek devrimcilerin hapis cezalarını onadığı ifade edilen açıklamada, Grup Yorum üyelerinin de 1.5 yıldır Düsseldorf'ta tutsak olarak yargılandığını dile getirildi.

Avrupa Birliği'nin motor gücü Almanya'da demokrasinin her geçen gün yeni yasaklarla tırpanlandığı ve demokrasi mücadelesinde yer alanlara dönük saldırıların büyüdüğü kaydedilen açıklamada, "Alman devleti göçmen işçi ve emekçilere, 'bu devletin ekonomisinin kalkınması için ömrünüzü ve tüm enerjinizi son damlasına kadar harcayın ama siyaset yapmayın, siyasal düşüncelerinizi yaymayın' diyor adeta. Sürekli yenilenen yasalar ve polislerin yetki alanları genişletilerek bu politikalar resmileştirilmekte" ifadeleri kullanıldı.

'ALMANYA TÜRK DEVLETİNİN İŞLEDİĞİ SUÇLARA ORTAK OLUYOR'
Alman devletinin yükselişte olan faşist harekete sessiz kalırken Türk devletiyle çıkar ilişkileri doğrultusunda Almanya'da faaliyet yürüten devrimci kurum ve kişilere saldırılarını arttırdığı kaydedilen açıklamada, "Böylece Türkiye ve Kürdistan halkının, demokratik hak ve taleplerinin bastırılmasına, Kürdistan'da, Kuzey Suriye'de, Rojava'da sürdürülen katliama ortak olmaktadır. Sürdürülen bu tutum sorunları çözmediği gibi derinleştirmekte, Almanya demokrasisine ve uluslararası hukuka da zarar vermektedir" denildi.

Türkiye ve Kürdistan'da 100 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt halkı ve ezilenlere dönük inkar ve imha politikalarının giderek yükseltildiği ifade edilen açıklamada, Erdoğan iktidarı boyunca bu zulüm politikalarının sınır tanımaz bir hal aldığı dile getirildi. Erdoğan'ın Almanya başta olmak üzere emperyalist müttefiklerinin desteğini de arkasına aldığı kaydedilen açıklamada, Erdoğan'ın 17-18 Kasım'da Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz ile görüşmek üzere Almanya'ya geldiği ifade edildi.

'ERDOĞAN'A HOŞGELMEDİN YÜRÜYÜŞÜ'
Erdoğan'ın bu ziyarette çok yönlü çıkar hedefleri olduğu dile getirilen açıklamada, Erdoğan'ın Filistin'i destekler gibi görünüp İsrail'le ticareti sürdürerek bu anlamda emperyalist ülkelerden bir farkı olmadığı dile getirildi. Açıklama, şöyle devam etti: "Bu gerçeklikle İsrail – Filistin arasında 'ara bulucu' olma talebini yükseltip, Ortadoğu'daki pastadan pay kapma hayallerini büyütmekte. Diğer taraftan her geçen gün daha kötüye giden Türkiye ekonomisini bir süreliğine de olsa 'rahatlatmak' için AB emperyalistlerinden, göçü koz olarak kullanıp biraz para temin etmek, sınır ötesi saldırılarına yenilerini eklemek için icazet almak, Almanya'da yaşayan Türkiyeli ilerici devrimci kurumların ve Kürtlerin siyasal çalışmalarını olabildiğince kısıtlatmaya çalışmak için Almanya'ya gelmektedir."

Açıklama şöyle son buldu: "Berlin'de 18 Kasım'da PKK'nin yasaklanmasının 30. yılına karşı yapılacak yürüyüş̧, aynı zamanda Erdoğan'a hoş̧gelmedin yürüyüşü de olacaktır. Bizler ADGB bileşenleri olarak, yıllardır sürdürdüğü sömürü, zulüm ve savaş̧ politikalarına karşı Berlin'de Erdoğan'a en iyi cevabı vermek için, tüm demokratik güçleri 18 Kasım'da Berlin yürüyüşüne katılmaya çağırıyoruz."