4 Ekim 2024 Cuma

Adana'da Boğaziçi ile dayanışma eylemine saldırı

Boğaziçi direnişiyle dayanışmak için Adana'da yapılmak istenen eylemin yasaklanması üzerine Eğitim Sen binası önünde eylem yapanlara polis saldırdı, 9 kişi gözaltına alındı. 

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Atatürk Parkı'nda "Üniversitelerde kayyum rektör istemiyoruz. Melih Bulu istifa. Demokratik, özerk üniversite" şiarıyla yapılmak istenen eylemin Valilik tarafından yasaklanması üzerine, Eğitim Sen önünde yapılan açıklamaya polis saldırdı.

Adana Valiliği'nin hiçbir gerekçeye dayanmayan 15 günlük yasak kararı protesto edilirken, yasağa rağmen Eğitim Sen önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya KESK, Adana Tabip Odası, Adana Barosu, TMMOB, Çukurova Öğretim Elemanları Derneği katıldı.

'YASAK KARARI HUKUK NORMLARINA AYKIRIDIR'
KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Kaya, basın metnini okudu. Yasağın hukuki olmadığını kaydeden Kaya, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi. Adana Valiliği'nin aldığı yasak kararının antidemokratik olduğunun altını çizen Kaya, “Demokratik anlayışlara ve hukuk normlarına aykırıdır.  Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz” dedi. 

Açıklamanın ardından Adana Barosu avukatları Adana Emniyeti'ne gitti. Gözaltına alınan 9 kişi sağlık kontrolü için Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. 

EĞİTİM SEN VE HDP İL ÖRGÜTÜ POLİS ABLUKASINA ALINDI
Basın açıklamasının ardından Eğitim Sen binası önünde bekleyen iki kişi de gözaltına alınırken, hem Eğitim Sen hem de HDP Adana il Örgütü binası polis ablukasına alındı. Polis, binalara giriş ve çıkışlarına, "Kamu düzeni" gerekçesiyle izin vermedi. Partililer, bina girişinde bekleyerek bu durumu tencere ve tavalar vurarak protesto etti. Bu duruma tepki HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, "Siz bizlere zulüm ettikçe, baskı altına almaya çalıştıkça, biz demokratik meşru hakkımız olan direnişi sonuna kadar kullanacağız" dedi.

HDP'lilerin 2 saat boyunca çıkışlarına izin verilmedi. Yapılan görüşmeler ardından partililerin tek tek çıkışlarına izin verildi.