5 Ekim 2024 Cumartesi

Adana Newrozu'nda faşizme karşı mücadele çağrısı

Adana'da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nda kutlanan Newroz'da eşit ve özgür bir dünya için mücadele çağrısı yapıldı.

Adana'da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla kutlanan Newroz için halk, sabahın erken saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu'nu doldurmaya başladı. Alan, HDP bayrakları ve  "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim. Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin bi ser bikevin", "HDP umuttur, susturulamaz", "Bi jinan diguhere", "Özgürlükte ısrarlı mücadelede kararlıyız", "Umudu cesareti dayanışmayı büyütüyoruz. Hep birlikte umutlu yarınlara" ve "Örgütlen özgürleş tecridi faşizmi parçala" pankartlarıyla donatıldı.

Kutlamaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, Halkevi Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) katılırken, on binlerce kişi özgürlük Newroz halayı çekti.

Alan, alkış, zılgıt ve slogan sesleriyle yankılanırken, AKP iktidarına öfke hakim oldu. Kadınlar polisin engellemelerini alana soktukları sarı, kırmızı ve yeşil flamaları dakikalarca sallayarak protesto etti.

YÖRESEL KIYAFET ALANA ALINMADI
Sanatçı Mervan Tan'ın çantasında bulunan yöresel kıyafeti keyfi olarak alana alınmazken, Tan bu duruma "Dün Mersin'de giydik ama orada kimse bir şey denmedi. 20 yıldır bu kıyafeti giyiyoruz. Hiç bir şekilde yasağa maruz kalmadık ama Adana'da keyfi yasaklandı" diyerek tepki gösterdi. ESP'li Ömer Temel çantasında Atılım gazetesi bulundurduğu gerekçesiyle polislerce gözaltına alındı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecride tepkiler atılan "Bê Serok jiyan nabe", "Biji Serok Apo" ve "Biji berxwedana İmralı" sloganlarıyla yükseldi. HDP'yi kapatma girişimlerine ise "HDP halktır, halk burada" ve "Bijî berxwedana HDP" sloganlarıyla yanıt verildi. Tecride karşı cezaevlerinde 115 gündür devam eden açlık grevi eylemleri de "Bijî berxwedana zindana" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla sahiplenildi. Çalınan müzikler eşliğinde halayların çekildiği alana, gelişler kutlama boyunca sürdü.

TUTSAKLARLA DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Saygı duruşunun ardından başlayan kutlamada, binlerce kişi "Çerxa Şoreşê" marşını okudu. Ardından açılış konuşmasını yapan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Yaşar Demir, vekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınması, HDP'nin kapatma girişimleri ve İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeye tepki gösterdi. Halkın tüm kesiminin iktidarın politikalara karşı direnişte olduğunu belirten Demir, İmralı tecridine karşı açlık grevinde olan tutukluları sahiplenme çağrısı yaptı.

Daha sonra platforma çıkan Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepki gösterdi. Platform adına konuşan Avukat Sevil Aracı Bek, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini ve mücadelelerinin alanlarda süreceği vurgusu yaptı. Bek, eşit ve özgür bir dünya için mücadeleyi daha da yükselteceklerini belirterek, dayanışma ve mücadele çağrısında bulundu.

Bek'in konuşmasının ardından Newroz ateşi, Barış Anneleri ve HDP'liler tarafından zılgıt ve "Biji Newroz" sloganıyla yakıldı.

Ardından konuşan Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasını hatırlatarak, mücadele çağrısı yaptı. Halkevi Genel Başkanı Nebiye Merttürk de AKP'nin pandemiyi bahane ederek, kendi faşizmini güçlendirmeye çalıştığını dile getirerek, "Faşizm yenilecek, halklar kazanacak" dedi.

Halkın Newroz'unu kutlayarak konuşmasına başlayan HDP Adana Milletvekilli Kemal Peköz, halkın direnişi ve mücadelesiyle bu geminin limana ulaşacağını dile getirdi. Partilerini kapatma girişimlerine tepki gösteren Peköz, iktidarın korkusundan kendilerine saldırdığını ve iktidarı tarihin çöp sepetine atacaklarını söyledi. İmralı tecridine karşı devam eden açlık grevine dikkat çeken Peköz, açlık grevlerini sahiplenme çağrısında bulundu. HDP'li Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürüldükten sonra gözaltına alınmasına da değinen Peköz, Gergerlioğlu'nun yanında olduklarını dile getirdi.

Adana Milletvekilli Tülay Hatimoğulları da Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nde çekilmesi, partililerine dönük kapatma davası ve Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına tepki göstererek, bıçağın artık kemiğe dayandığını söyledi.

Kutlamalar, Koma Şitlen Azadi, Mervan Tan ve Özlem Bağlayan'ın sahne almasıyla devam ederken, şarkılar eşliğinde halaylarla son buldu.