5 Ekim 2024 Cumartesi

Adana Demokrasi Güçleri: Bekleyecek gücümüz yok, iklim acil durumu ilan edilmeli

7. Küresel İklim Grevi'ne ses veren Adana Demokrasi Güçleri, Türkiye'de iklim krizine ilişkin hala etkili bir adım atılmadığı gibi tam tersine ciddi adaletsizliklerin olduğunu kaydetti. 

Adana Demokrasi Güçleri, iklim krizinin her geçen gün daha da büyük bir dert olduğuna dikkat çekti ve Heykelli Park'ta 7. Küresel İklim Grevi'ne ses verdi. 

"İklimi değil sistemi değiştir, #BoşVaatlerİstemiyoruz" ve "Kapitalizm öldürür" yazıyı pankartların açıldığı eylemin metnini Rüveyde Erdem okudu. İklim kriziyle birlikte hali hazırda sistemde var olan eşitsizlikler ve adaletsizliklerin de derinleştiğine dikkat çeken Erdem, "İklim adaletsizliği ile birlikte ortaya sosyal adaletsizlik çıkıyor. Yani fırsat ve kaynak dağılımının adil olmaması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve farklı etnik kökenler sosyal adaletsizliğe neden oluyor. Bizler sosyal adalet savunuculuğu yaparak toplumdaki tüm bireylerin fırsatlara eşit bir şekilde erişmesini sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle biz hak savunucuları her zaman iklim adaleti sosyal adalettir diyoruz. Türkiye'de de iklim krizi için hala etkili bir adım atılmış değil. Tam tersine ciddi adaletsizlikler oluyor ve bu adaletsizliklere izin veriliyor" dedi. 

'İKLİM KRİZİNİN ETKİLERİ AĞIR BİR ŞEKİLDE YAŞAMAYA BAŞLANDI'
İktidarın rant ve sermaye odaklı doğayı talan projelerini hatırlatan Erdem, şöyle devam etti: "Onlarca sorunu iç içe yaşarken karar alıcılar hala sessizliğini koruyor ve fosil yakıtlara yatırım yapmaya, doğayı yok eden projelere izin vermeye devam ediyor. Hükümetler tıpkı bu pandemi için nasıl acil durum ilan ettiyse iklim krizi için de acilen iklim acil durumu ilan edilmelidir. Çünkü iklim krizi tüm krizlerden daha büyük ve daha tehlikeli bir krizdir. Çünkü iklim acil durumunun ilan edilmesi için daha fazla bekleyecek vaktimiz yok. Çünkü onlarca birey iklim krizinin etkilerini ağır bir şekilde yaşamaya başladı."