3 Ekim 2024 Perşembe

Adalet Nöbeti'ni ziyaret eden Beştaş'tan aileleri yalnız bırakmayalım çağrısı

Diyarbakır Barosu'nda tutsak yakınlarının sürdürdüğü Adalet Nöbeti'ni ziyaret eden HDP Grup Başkanvekili Beştaş, "Sizin talepleriniz bizim taleplerimizdir. Her yerde sesinizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi. Van Barosu'nda da aileler eylemlerini sürdürüyor.

Hasta ve infaz süreleri dolmasına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların yakınlarının Diyarbakır Barosu'nda başlattığı Adalet Nöbeti eylemi 88'inci gününde devam ediyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları ve il yöneticileri aileleri ziyaret etti.

'HAPİSHANELER ÖLÜM YERLERİ DEĞİLDİR'
HDP'li Beştaş, yaklaşık 3 aydır zor ve zulme karşı adalet nöbetinde bulunan ailelerin onurlu bir eylem gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye'nin her yerinden hapishanelerden kötü haberler geldiğini kaydeden Beştaş, "Çok kötü bir baskıyla karşı karşıyayız, her yerden çığlıklar yükseliyor. Bugün de Silivri Cezaevi'nden bir haber aldım ama dikkate alınmıyor. Hasta tutuklular ölmek üzereyken tahliye ediliyor. Bugünlerde hiç olmadığı kadar cenaze çıktı cezaevlerinden. Hapishaneler ölüm evleri değildir" dedi.

AKP-MHP iktidarının Kürt düşmanlığını hapishaneler üzerinden sürdürdüğüne işaret eden Beştaş, "AKP-MHP tüm annelerin sesine kulak verdiğini söylüyor. Ama çok büyük bir ikiyüzlülük yapıyor. Kürt annelerini dinlemiyor. Kürt anneleri çok büyük onurlu bir direniş sergiliyor. Çocuklarının sağlık ve yaşama haklarını korumak için nöbetteler" diye konuştu.

'AİLELERİ YALNIZ BIRAKMAYALIM'
Hasta tutsakların durumunun öncelikli olduğuna vurgu yapan Beştaş, "Biran önce hasta tutukluların sağlık hakları sağlanmalı ve serbest bırakılmalılar. Cezaevlerindeki işkenceler, çıplak aramalara son verilmeli. İnfaz yakmaları devam ediyor, 20-30 yıl kalan tutuklular tam çıkmalarına yakın infazları yakılıyor, infaz yakılmalarına son verilmeli. Sadece Kürt ve muhalif oldukları için tutuklamalar son bulmalı. Aileler ile Ankara'da buluştuk, biz bu sesi her yerde yükseltmeye devam edeceğiz. Sizin talepleriniz bizim taleplerimizdir. Umuyoruz ki bu talepleriniz başarıya ulaşacaktır. Hep birlikte bu adalet sesini yükselteceğiz. Bu talep için cezaevinde yakınınız olmasına gerek yok. Çağrımız bütün halkımıza ve annelerimizedir; onları yalnız bırakmayalım. Memlekete adalet bizim elimizle gelecek" ifadelerini kullandı.

'CENAZELER ÇIKMASIN'
Tutsak yakını Reşahat Ada da hapishanelerden cenazeler çıkmasın diye nöbette olduklarını belirterek, "3 aydır burada çocuklarımız için haykırıyoruz. Ama adalet yok. Neden bize adalet yok. Çocuklarımızın tedavi edilmesini istiyoruz. Cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz" dedi.

'ADALET ARIYORUZ'
Tutsak yakınları Van Barosu'nda da 63 gündür adalet nöbetinde. Nöbetteki aileleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Erciş ilçe yöneticileri ve tutsak yakınları ziyaret etti.

HDP Erciş İlçe Eşbaşkanı Fatma Serhatlı, annelerin eylemini desteklediklerini belirterek, "Herkes elini vicdanına koysun. Bizim arayışımız adalet arayışıdır. Adaleti isteyen annelerimizin sesleri duyulsun. Tüm halkımızın bu nöbete destek vermesini istiyoruz. Herkesin cezaevlerinde yaşanan zulmü görmesi gerekiyor" dedi.

'DİRENİŞE DESTEK OLALIM'
DBP Erciş İlçe Eşbaşkanı Haydar Tenik ise "Halkımız tüm dikkatleri bundan sonra cezaevlerindeki arkadaşlarımızın üzerine olması gerekiyor. Orada büyük bir direniş söz konusu. Biz, onların o direnişine destek vermeli, yükü sadece onların sırtına yüklememeliyiz" diye konuştu.