20 Eylül 2024 Cuma

Adalet Nöbeti: Diyarbakır Barosu'nun yanındayız

İçişleri Bakanı Soylu'nun "Diyarbakır Barosu PKK'ya müzahir bir barodur" sözlerine tepki gösteren Avukat Aytaç "Diyarbakır Barosu'nun mesajını tekrarlıyoruz ve buradayız, Tahir Elçin'in alındığı yerdeyiz" dedi.
Tutuklu avukatlar ile dayanışmak için başlatılan ve her Perşembe günü Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde gerçekleştirilen Adalet Nöbeti'nin 64.sü yapıldı.
 
Themis Heykeli önünde biraraya gelen avukatlar burada nöbet tuttu. Ardından adliye önünde basın açıklaması yaptı. Nöbete katılanlar yakalarına "Savunmaya özgürlük" kokartları taktı "Herkes için adalet" pankartı açtı.
 
Eylemde ilk olarak  Avukat Kemal Aytaç konuştu. Aytaç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Diyarbakır Barosu PKK'ya müzahir bir barodur" sözlerine tepki göstererek, "Bu ülkenin İçişleri Bakanı bir baroyu terör örgütünün mensubu olmakla suçladı ve tehdit etti. Bu akıl almaz bir şey. Burada Diyarbakır Barosu'nun mesajını tekrarlıyoruz ve 'Buradayız, Tahir Elçin'in alındığı yerdeyiz' diyoruz" dedi.
 
Ardından konuşan Avukat Kamil Tekin Sürek, Adalet Nöbeti mevcut hükümetin baskılarının, şantajlarının artırmasıyla gündeme geldiğini söyledi. Sürek, "Cumhuriyet Gazetesine saldırmaları, meslektaşlarımızı ve gazetecileri tutuklamaları bizim açımızdan bardağı taşıran nokta oldu. Mesleğimizi yapamaz hale gelmiştik. Avukatları müvekkillerinden dolayı 'terörist' ilan ettiler" ifadelerini kullandı.
 
MİLYONLAR ADALET İSİTİYOR
 
"Bizim dışımızda milyonlar adalet istiyor. İnsanlar iş, ekmek, özgürlük taleplerinin yanı sıra adalet talebinde de bulunmaya başladılar" diyen Sürek, "Adaletin ne kadar gerekli olduğunu can alıcı şekilde ifade eden bir anne var. Eşini ve bir oğlunu kaybeden diğer oğlu tutuklanan bir anne. Suruç'ta 3 ölünün faili meçhul, faili hükümetce gizlenmeye çalışılıyor, soruşturmaya yasak getirildi, otopsiye yasak getirildi, doktorlara baskı uygulandı, doktorlar baskı yüzünden istifa etti. Ama yasaklara rağmen gerçekler ortaya çıktı. Kimin kime saldırdığı görüntülerde ortaya çıktı. Güneş balçıkla sıvanamıyor. Yasağın yanı sıra olayın gerçeklerinin ortaya çıkmasını isteyen binlerce, on binlerce avukatı 'terörist' ilan ettiler. Kendileri gibi olmayan herkesi 'terörist' ilan ediyorlar" diye konuştu.
 
ADALET DUYGUSU ZEDELENİNCE TOPARLANMASI ZOR OLUYOR
 
Gazeteci İrem Şaşmaz ise adalet vurgusu yaparak, "İnsanın adalet duygusu, adalete olan güveni bir kez sarsılınca umudunu ve hayatla bağını toparlaması zor oluyor. Gazeteciler, akademisyenler, emekçiler, öğrenciler ve avukatlar; belgeye bilgiye delile dayanmayan, sorgusuz sualsiz ani baskın gözaltılardan sonra tutuklandı, uzun süre iddianame beklenen davalarda mesnetsiz suçlamalarla kopya metinler gördük, hukuğun H'sinden birazcık anlayan, onu da bırakın biraz vicdan sesi kalmış herhangi birinin 'yok artık' dehşetiyle bakacağı davalar gördük geçirdik" dedi.
 
Son olarak söz alan Avukat Kemal Aytaç, 28 Haziran'da baroların Diyarbakır Barosu ile dayanışmak için Diyarbakır'da olacaklarını duyurdu. Açtaç, Diyarbakır Barosu avukatlarının her Cuma Tahir Elçi için tuttukları nöbete Adalet Nöbeti olarak katılım sağlayacaklarını söyledi.