4 Ekim 2024 Cuma

Adalet Nöbeti 31. gününde: Hasta tutsaklar öldürülüyor

Diyarbakır'daki Adalet Nöbeti'nin 31. gününde, hasta tutsaklar için dayanışma ve birlikte mücadele çağrısı yapıldı. 

Hapishanedeki hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması için tutsak yakınlarının Diyarbakır Barosu hizmet binasında sürdürdüğü Adalet Nöbeti'nin 31. gününde aileleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ilçe yöneticileri ziyaret etti.

HDP Hazro İlçe Eşbaşkanı Alihan Kuşlu, son günlerde hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini yakından takip ettiklerini belirtti, ailelerin eylemlerine destek vereceklerini söyledi. Tutuklu yakınları adına konuşan Hasine Güler ise, hapishanelerde son iki günde iki farklı ölümün yaşandığını aktardı. Güler, hapishanelerde ölümlerin yaşanmaması için herkesi kendilerine destek vermeye çağırdı.

ÇAKAS: HASTA TUTSAKLAR ÖLDÜRÜLDÜ
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi Hapishaneler Komisyonu ile Urfa ve Mardin Şube yöneticileri Adalet Nöbeti'ndeki tutuklu yakınlarını ziyaret etti. Burada konuşan ÖHD Genel Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş Sözcüsü Yusuf Çakas, hapishanelerde yaşanan ölümlerden sonra bugün yaşanan hak ihlallerinden bahsetmelerinin kendileri için çok zor olduğunu kaydetti. Hasta tutsakların öldürüldüğünü ifade eden Çakas, "Bir hafta içerisinde 4 hasta tutuklu yaşamımı yitirdi demek doğru olmaz, bizzat öldürüldüler. Bu da bu nöbetin ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Hepimiz yeterince ses olamadık. Ne yaptıysak cevap olamadık. Özelikle Halil Güneş'in ölümü cinayettir. Çok ağır olmasına rağmen karantina adı altında hücrelerde bırakıyorlar. Hücreler bir hastanın kalabileceği koşullarda değil. Maalesef Halil'in ölümü de böyle oldu. Daha bir sürü tutsak bu şartlarda kalıyorlar. Karantina odaları, ölüm odaları olmuş durumda" ifadelerinde bulundu. 

ÖHD Urfa Yönetim Kurulu üyesi Serdar Tüm ise, Urfa'da Şenyaşar ailesinin başlatmış olduğu Adalet Nöbetini hatırlattı. Ülkede adaletin rafa kaldırıldığını belirten Tüm, başlatılan nöbet eylemlerini destekleyeceklerinin sözünü vererek konuşmasını sonlandırdı.

Tutuklu yakını Herdem Merwanî de 4 tutsağın hayatını kaybetmesini hatırlattı. Merwanî, "Bazı şeyler bize çok ağır geliyor. 1 hafta içerisinde 4 yoldaşımızı kaybettik. Hastaneye götürüyorlar, 17 gün ağır koşullarda hücrelerde bırakıyorlar. İyileştirecekler sözde ama ölüme terk ediyorlar. Biz artık daha çok ses çıkarmalıyız. Sadece buradaki baroların, İHD ve ÖHD'nin görevi değil. Bu bütün Türkiye'nin sorunudur ve herkesin sahiplenmesi gerekir" dedi.

Tutuklu yakını İnci Güler ise, ailelere seslenerek eyleme güçlü katılım yapmalarını istedi.