2 Ekim 2024 Çarşamba

Adalet Bakanı Gül: Nafakanın belli bir süreye bağlanması gerekir

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bir kez daha nafaka hakkını hedef aldı. Gül, "1 yıl 2 yıl evli kalıp ömür boyu nafaka verme zorunluğunda olunması ayrı bir mağduriyet oluşturmakta. Nafakanın da belli bir süreye bağlanması gerektiği kanaatindeyiz" açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı. 15 Eylül'de Ankara'da pilot uygulaması başlatılan "e- duruşma" uygulamasının yaygınlaştırılacağını kaydeden Gül, "Ofislerinden duruşmaya gitmeden yargılamalar yapılıyor. Ankara'dan sonra İstanbul ve diğer illere de yaygınlaştıracağız. 2021'de yaygınlaşmış olur hedefimiz o" dedi.

Hapishanelerde görüntülü görüşmenin de pilot olarak başlatılacağını duyuran Gül, ilk olarak İstanbul ve Ankara'dan bu uygulamaların devreye gireceğini söyledi.

Hapishanelerde tutukluların kaçında koronavirüs (Covid-19) sayısına ilişkin bir açıklama yapmayan Gül, "Tutuklu ya da hükümlü de olsa Türkiye Cumhuriyeti'ne emanettirler. Her türlü tedbirlerimizi aldık" iddiasında bulundu. Temizlik ve hijyen maddelerinin verilmediği yönündeki bilgilere rağmen Gül, tüm hükümlü ve tutuklulara dezenfektan malzemelerin ücretsiz verildiğini ileri sürdü.

'NAFAKANIN DA BELLİ BİR SÜREYE BAĞLANMASI KANAATİNDEYİZ'
Gül'ün açıklamalarından dikkati çeken bir diğer konu ise nafaka konusu oldu. Gül, "1 yıl 2 yıl evli kalıp ömür boyu nafaka verme zorunluğunda olunması ayrı bir mağduriyet oluşturmakta. Bunların hepsinin dikkate alınarak ama bir süreye tabi tutulmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Nafakanın da belli bir süreye bağlanması gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

İDAM CEZASI: KONSENSÜS SAĞLANMALI
İdam cezasına ilişkin de "konsensüs oluşması gerekiyor" diyen Gül, şöyle devam etti: "Canilikleri vahşilikleri yapanlar en ağır cezayı hak ediyorlar. Anayasa ile olması gerekiyor. Meclisin sayısal olarak bir konsensüsün konusu olur ancak. Dolayısı ile meclisin takdirinde. Hepimiz bakacağız göreceğiz bir konsensüs var mı?"

ALEYNA ÇAKIR AÇIKLAMASI
Şüpheli şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır'a ilişkinde de açıklama yapan Gül, soruşturmanın devam ettiğini söyledi. Gül, "Hakim, savcının sosyal medyası televizyonu yok. Onlar kararlarıyla konuşuyor. Adliye bir beyaz süttür orada bir leke varsa bunu kimse affetmez. Haksız yorumlar yapılabilir ama hakim savcı fiile bakar. Böyle önemli bir konuda saygıyla süreci beklemek lazım" diye konuştu. Gül, isim vermeden Çakır'ın ailesinin televizyon programında delilleri aktarmasını ise şu sözlerle eleştirdi: "Savcı hangi delile ulaştı bilmiyoruz. Bir TV programcısı değildir savcı. Savcı adaleti yerine getirmeye çalışan bir yargı mensubudur. Hakim öyledir. Varsa bir delilin arkadaş yeri adliyedir karakoldur. Gidip adliye ve karakola konuşacaksın. Adaletin tecelli etmesini istiyorsan savcıya kolluğa elindeki delili vereceksin."