21 Eylül 2024 Cumartesi

ACTİT ve SKB: Irkçılığa karşı sarı yeleğini giy ve sokağa çık

AvEG-Kon, Avrupa çapında başlattığı iki aylık "Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet" kampanyasının startı Paris'te ACTİT ve SKB'nin yaptığı basın açıklaması ile verildi.
Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) ve Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), "Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet" kampanyanın startını, Paris'te 1 Mayıs 1995'te Front National'in eyleminden dönen bir grup faşistin, Fas'lı Brahim Bouarram'ı Seine nehrine atıldığı Carousel köprüsü üstünde yaptığı basın açıklaması ile verdi.
 
Eylemde "Non au racisme! Oui a la solidarite (Irkçılığa hayır, dayanışmaya evet)" pankartı açıldı. Eylemde yapılan basın açıklamasında, Fransa'da her geçen gün artan insanlığın en barbar politikası olan ırkçılığa karşı 'dur' diyebilmek için göçmen ve mültecilere yönelik ırkçı, ayrımcı yasa, söylem ve uygulamalar konusunda farkındalık yaratılmak istenildiği belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Irkçılık, demokratik, özgür, gelir dağılımının eşit olduğu, işsizliğin çözüldüğü, hak eşitliğinin benimsendiği bir sistemde en büyük insanlık utancıdır. Ama kapitalist krizin derinleştiği bir süreçte ise kapitalist devletlerin temel politikalarındandır. Fransa'da bugün ırkçılık yükseliyorsa, ırkçı, ayrımcı politikalar yasa düzeyine çıkartılıyorsa, devlet eliyle ırkçı, ayrımcı saldırılar artıyorsa demek ki büyük burjuvazi krizdedir.
 
"Macron hükümetinin artan ekonomik krizin faturasını, 'neo-liberal' politikalara eşlik eden göçmenlere ve mültecilere karşı ırkçı, ayrımcı politikalar ve saldırılarla ötelemeye çalışıyor. Ne ekonomik dar boğazın sorumlusu Fransız emekçileridir ne de işsizliğin, gelir adaletsizliğinin, zamların, yoksulluğun, terörün sorumlusu göçmen ve mültecilerdir."
 
Fransa'nın tüm şehirlerinde yoksullaşmaya, zamlara ve hak gasplarına dur demek için günlerdir sokakta olan 'Sarı yelekliler'in bu yalan perdesini yırttığını ifade edilen açıklamada "Biz göçmen ve mülteciler, zamlara, hak gasplarına, işsizliğe ve adaletsizliğe isyan eden, öfkesini sokakta örgütleyen tüm 'Sarı yeleklileri' selamlıyor, bizimde birer 'Sarı yelekliler' olduğumuzu haykırmak istiyoruz" denilerek göçmen işçi ve emekçilere seslenilerek "Irkçılığa karşı sarı yeleğini giy ve sokağa çık" çağrısı yapıldı.