21 Eylül 2024 Cumartesi

ACTIT: 6 Nisan'da genel greve katılalım

ACTIT, Fransa'da göçmen işçilere emeklilik düzenlemesine karşı gelişen halk hareketine katılmasının önemine işaret ederek, 6 Nisan'da gerçekleşecek genel greve çağrı yaptı.

Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTIT), Fransa'da emeklilik düzenlemesine ilişkin eylemlere dair bir açıklama yayınladı.

Fransa'da işçi ve emekçilerin, kadınların, gençlerin yükselttiği genel grev ve direnişin kent meydanlarını kuşatarak ilerlediği kaydedilen açıklamada, eylemlerin başkent Paris başta olmak üzere onlarca kente yayılarak hayatı durdurduğu vurgulandı. "Emeklilik reformunun vesile olduğu isyan, sömürüye, eşitsizliğe, hakların gasp edilmesine karşı direnişin somut biçimi oluyor" denilen açıklamada, Fransa'da grev ve direnişin bir çok iş kolunu kapsayarak genişlediğine dikkat çekildi. 

Devletin saldırılarına rağmen milyonların sokaklardan vazgeçmediğinin altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Genel grevlere eşlik eden havaalanı, tren istasyonu, rafineri, yol işgalleri belediye binalarını tutuşturan bir alev topu gibi yayılıyor. Paris komünarlarının, 1968 hareketinin kenti Paris, kurulan barikatlar ve blokajlarla tarihsel devrimci bir öncülüğü yerine getiriyor. Avrupa'nın tüm kentlerine, işçi ve emekçilerine, ezilenlere; sömürüye, mezarda emekliliğe ve yok sayılmaya karşı direniş çağrısı yapıyor. Proleterya enternasyonalizminin dayanışmacı ve eylemli ruhu, dünyanın değişik uluslarından emekçileri şimdiden harekete geçirdi."

Fransa'daki göçmenlerin de işçi ve emekçilerin taleplerini sahiplenmesi ve hareket içerisinde yer alması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Yerli işçi ve emekçilerin, kadınların ve gençlerin mücadelelerini kendi taleplerimizle büyütmeli, ortaya çıkan bu güçlü hareket içerisinde yerimizi almalıyız. Çalıştığımız iş kollarında işçi sendikalarının çağrılarına kulak vererek 6 Nisan'da gerçekleşecek olan genel greve katılalım" çağrısı yapıldı.