22 Eylül 2024 Pazar

ABD'den Tayvan'a üçüncü ziyaret

ABD Senatörü Marsha Blackburn, Tayvan'ı ziyaret ederek Çin hükümetinin tehditlerine karşı Tayvan'la işbirliğine devam edeceklerini söyledi. Çin ise ada ülkesi etrafındaki tatbikatlarını sürdürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 1 ay içerisinde Tayvan'a üçüncü ziyaretini gerçekleştirdi. 25 Ağustos'ta Tayvan'ın başkenti Taipei'ye gelen ABD Senatörü Marsha Blackburn, Tayvan'ın Hint-Pasifik'teki en güçlü ortaklarından biri olduğunu belirterek, "Komünist Çin'in adaya sırtımızı dönmemiz konusundaki zorbalıklarına boyun eğmeyeceğiz" dedi.

Blackburn, cumartesi sona erecek ziyareti öncesi Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen'le görüştü. Demokrasi ve özgürlüğü destekleyen ülkelerin Tayvan'ın bağımsızlığına destek vermesinin önemine işaret eden Blackburn, Tayvan'ın bağımsızlığı için işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

Öte yandan Çin, ABD'nin bu ziyaretlerle "tek Çin" ilkesini ihlal ettiğini belirtmiş, ziyaretlerin bedeli olacağı konusunda ABD ve Tayvan'ı uyarmıştı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ay başındaki ziyareti sonrası Tayvan Boğazı ve ada ülkesi etrafında askeri tatbikat başlatan Çin, pek çok kez Tayvan'ın hava ve deniz sınırlarını ihlal etti.