22 Eylül 2024 Pazar

ABD'den Tayvan'a 1.1 milyar dolarlık silah satış onayı

ABD, Tayvan'a 1.1 milyar dolarlık silah satışına onay verdi. Silah satış onayının derhal iptal edilmesini isteyen Çin, ada ülkesi etrafında askeri tatbikatlarını yoğunlaştırarak sürdüreceğini kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Tayvan'a 1.1 milyar dolarlık silah satışına onay verdi. Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Tayvan'a 3 ayrı silah satış paketi için Kongre'ye tebligat gönderdiklerini açıklayarak, silah paketlerinde 60 gemisavar füzesi, 100 F-16 füzesi ve askeri radar takip sistemi için 665 milyon dolar değerinde lojistik destek paketi bulunduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili ise silah satış onayının "Tayvan'ın güvenliği için zaruri" olduğunu söyledi.

Silah satış onayı sadece ABD devleti açısından silah ticaretinin bir sakıncası olmadığı anlamına geliyor. ABD Kongresi'nin NATO üyelerine 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkelere 30 iş günü içinde Bakanlığın kararına itiraz etmemesi durumunda, yönetim satışın yapılmasına onay verilen ülke ile satış paketinin içeriği için görüşmelere başlıyor.

Bu görüşmelerin sonunda ABD, o ülkeye bir teklif mektubu sunuyor. Teklife olumlu yanıt aldığı takdirde de tedarik işlemi gerçekleşiyor.

Çin ise ABD'yi uyararak, silah satış onayının derhal iptal edilmesini istedi. Washington'da bulunan Çin Büyükelçiliği sözcüsü Liu Pengyu, onayın Çin-ABD ilişkilerini tehlikeye attığını belirterek, "Çin bu gelişme karşısında gerekli ve meşru bütün önlemleri alacaktır" dedi. Çin hükümeti ayrıca, Tayvan etrafında askeri tatbikatları yoğunlaştırarak sürdüreceğini ve Tayvan'la ABD'ye belli ticari yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise ABD'ye teşekkür ederek, atılan adımın Çin'in "provokatif" hamlelerine karşı yardımcı olacağını söyledi. 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası, ABD'nin "ateşle oynadığını" belirten Çin hükümeti, "tek Çin" ilkesinin çiğnendiğini kaydetmiş ve Tayvan etrafında askeri tatbikat başlatmıştı. ABD, Çin'in açıklamalarına karşı ada ülkesiyle ilişkilerini ve ziyaretlerini sürdürdü.