20 Eylül 2024 Cuma

ABD'de S-400 konusunda Türkiye'ye yaptırım sinyali

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile S-400 hava savunma sistemi anlaşması yapan Türkiye'ye yaptırım uygulanabileceği sinyalini verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert, Rusya'nın 2019 yılında Türkiye'ye S-400 teslimatına başlayacağı yönündeki haberlere ilişkin, "Ben şahsen böyle bir haber görmedim ama eğer doğruysa bu bizim için endişe verici" dedi.
 
S-400 füze savunma sistemlerinin satın alınması halinde yaptırımların uygulanacağı tek ülke Türkiye olmayacağını kaydeden Nauert şöyle konuştu: "Dünyanın her yerinde ortaklarımız ve ittifaklarımız tarafından S-400 satın alınmasına karşıyız (...) Bunun tüm dünyada yaptırımların kabul edilmesine yol açacağını açık bir şekilde ifade ettik."
 
Sözcü, "Türkiye gibi bir NATO ittifakı S-400 kullanırsa, bu politikamıza aykırıdır" diye ekledi.
 
ABD, Türkiye'yi S-400 konusunda daha önce de uyarmıştı. Amerikan Kongresi, 25 Temmuz'da savunma bütçesine ilişkin yaptığı bir oylama sonucunda Türkiye'ye F-35 savaş uçağı teslimatını durdurmuştu.
 
Türkiye ile ABD arasındaki gerilim rahip Andrew Brunson'un tutuklanması vesilesiyle boyutlandı. İki Türk Bakana yaptırım uygulandı, mal varlıkları donduruldu. Türk alüminyum ve çeliğine Beyaz Saray tarafından yüzde 25 ek gümrük vergi konuldu.