20 Eylül 2024 Cuma

ABD'de 12 bini aşkın otomotiv işçisi greve çıktı

ABD'de TİS süreçlerinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle üç büyük otomotiv şirketi General Motors, Stellantis ve Ford'da 12 bini aşkın işçi greve çıktı. Anlaşmazlığın sürmesi halinde grevlerin yayılabileceği ifade ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) üç büyük otomotiv şirketi General Motors, Stellantis ve Ford fabrikalarında toplu iş sözleşmesi (TİS) müzakerelerinden sonuç çıkmayınca 12 bini aşkın işçi greve çıktı.

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (United Auto Workers) sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde sürenin dolması üzerine ABD'nin üç büyük otomotiv firması General Motors, Ford ve Stellantis'in üç fabrikasında grevin başladığını duyurdu.

UAW Başkanı Shawn Fain sözleşmelerin süresinin gece yarısı sona ermesinden iki saat önce yaptığı web yayınında, "Bu gece, tarihimizde ilk kez, üç büyüklerin üçünde de aynı anda greve gideceğiz" demişti.

Fain sendikanın her şirketin bir fabrikasında greve gideceğini söyledi. Buna göre General Motors'un Wentzville Missouri'deki, Stellantis'in Toledo, Ohio'daki ve Ford'un Wayne, Michigan'daki son montaj ve boya işlemleri tesislerinde işçiler iş bıraktı. Sendika, eğer anlaşma sağlanmazsa grevin başkaca fabrikalara da yayılabileceğine işaret etti.

UAW yaklaşık 150 bin işçiyi temsil ediyor. İş bırakan işçi sayısı ise 12 bin 700 olarak ifade ediliyor.

SENDİKA YÜZDE 36'LIK ZAM İSTİYOR
Sendikayla otomobil şirketleri arasındaki anlaşmazlığın başında ücret artışı konusunda anlaşmazlık geliyor.

General Motors Perşembe günü pazarlıklarda daha önce yüzde 18 olarak önerdiği ücret artışını yüzde 20'ye yükseltmişti. Ford yüzde 20'lik bir ücret zammı önerirken Stellantis'in teklifi yüzde 17,5 düzeyinde.

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası ise hayat pahalılığıyla baş edebilmek için dört yıla yayılan en az yüzde 36'lık ücret artışı talep ediyor.

Anlaşmazlık yaşanan bir diğer konu da alt kademelerdeki geçici ya da kıdemsiz çalışanların ücret ve sosyal haklarının iyileştirilmesi. Şu anda saat başına en yüksek ücret 31 dolarken bu işçilerin kazançları saat başına 22 dolara kadar düşük olabiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden perşembe akşamı Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası Başkanı Fain ve 3 büyük otomobil şirketinin yöneticileriyle süren müzakerelerle ilgili görüşmüştü.