22 Eylül 2024 Pazar

ABD, El Kaide lideri Zevahiri Kabil'de öldürdü

ABD Başkanı Biden, Kabil'de düzenlenen bir drone saldırısıyla El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'nin öldürüldüğünü duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, hafta sonu Afganistan'ın başkenti Kabil'de gerçekleştirilen bir operasyon ile El Kaide lideri Eymen El Zevahiri'nin öldürüldüğünü açıkladı.

ABD merkezli basın kuruluşlarının kaynak belirtmeden yaptıkları haberlerin ardından ABD Başkanı Biden, canlı yayınlanan bir basın toplantısı düzenledi.

Biden, El Kaide lideri El Zevahiri'nin bir drone saldırısıyla öldürüldüğünü açıkladı. Zevahiri'nin Taliban'ın iktidarı devraldığı Afganistan'ın başkenti Kabil'e taşındığını tespit ettiklerini dile getiren Biden, “İstihbarat ekibimiz bu yılın başlarında Zevahiri'nin yerini tespit etti. Aile üyeleriyle yeniden bir araya gelmek için Kabil'in merkezine taşınmıştı. Bir hafta önce, koşulların uygun olduğu söylendikten sonra, operasyon benim emrimle cumartesi günü yapıldı. Zevahiri'nin ailesinden kimse ölmedi. Onun işini bitirmek için son onayı verdim ve görev başarılı oldu" ifadelerini kullandı.

Mısır İslam Cihadı isimli örgütün kurucuları arasında yer alan Zevahiri, Usame Bin Ladin'in 2011 yılında öldürülmesinin ardından El Kaide'nin liderliğini devralmıştı. Zevahiri'nin, ABD'de gerçekleştirilen 11 Eylül 2001 saldırısının da planlayıcıları arasında yer aldığı öne sürülüyordu.