21 Eylül 2024 Cumartesi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'den İsrail ve Filistin'e ziyaret

İsrail ve Filistin'e ziyaretlerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, iki devletli çözümü desteklediklerini öne sürerken, İsrailli yetkililere kendilerine olan bağlılıklarının "sarsılmaz" olduğunu belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında önce İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Elie Cohen ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, sonrasında ise Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü.

Kudüs'te İsrailli yetkililerle bir araya gelen Blinken, bu ziyarette ABD'nin İsrail'in güvenliğine ilişkin bağlığının "sarsılmaz" olduğunu dile getirdi. Blinken, "İsraillilerin ve Filistinlilerin eşit ölçüde özgürlük, güvenlik ve refahı hak ettiğini" de kaydetti.

Daha sonra işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Mahmud Abbas'la görüşen Blinken, 2022 boyunca "tırmanan şiddet olaylarında hayatını kaybeden masum Filistinli siviller için üzüntü duyduğunu" söyledi.

"Hem Filistinliler hem de İsrailliler evlerinde, topluluklarında ve ibadethanelerinde giderek artan bir güvensizlik duygusu ve korku içindeler" diyen Blinken, iki devletli çözümü baltalayacak her türlü harekete karşı gerilimi düşürmenin önemli olduğunu belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, "İki devletli çözümün baltalanması, imzalanan anlaşmaların ihlal edilmesi, işgalin sona erdirilerek yerleşim birimlerinin ortadan kaldırılması konusunda uluslararası bir çabanın olmaması, Filistin'in tanınmaması ve BM'ye üye olmamasından İsrail sorumludur" dedi. Filistin halkının meşru haklarının uluslararası hukuk nezdinde savunulmasının engellendiğine işaret eden Abbas, bu durumun İsrail'i daha fazla suç işlemeye teşvik ettiğini dile getirdi.