2 Ekim 2024 Çarşamba

ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk yasağı

12 Eylül askeri faşist darbesinin 40. yılı dolayısıyla ABD Büyükelçiliği yakınında basın açıklaması yapan Devrimci 78'liler Federasyonu üyelerinin, elçilik binasına bırakmak istediği siyah çelenk pandemi gerekçesiyle izin verilmedi.

Devrimci 78'liler Federasyonu, 12 Eylül askeri faşist darbesinin 40. yılı dolayısıyla Kavaklıdere Mahallesinde bulunan ABD Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yapmak ve siyah çelenk bırakmak istedi. Federasyon üyeleri yanlarında getirdikleri ve üzerinde "40 yıldır 12 Eylül devam ediyor" yazan siyah çelengi elçilik binasının kapısına bırakmalarına polis "pandemi" gerekçesiyle izin vermedi. Engellemeye karşı federasyon üyeleri, elçilik binasına yakın Çağdaş Sanatlar Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

HDP Ankara İl ve Çankaya İlçe örgütleri de destek verdiği eylemde konuşan Devrimci 78'liler Federasyonu eski Başkanı Hüseyin Esentürk, 12 Eylül'ün 40. yılında her yıl yaptığımız gibi 12 Eylül günü ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakmak istedik. Ancak son iki yıldır valiliğin ve emniyet güçlerinin engellemeleriyle karşılaşıyoruz. Bu sene İzmir'de olduğu gibi Ankara'da etkinliklerimiz engellenmiş oldu. Bugün de ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakamayacağız ama buradan basın açıklaması yapacağız" dedi.

'SORUMLULAR HESAP VERMEDEN ÖLDÜ'
Ardından söz alan Federasyon üyesi Hüseyin Gökoğlu, darbenin üzerinden 40 yıl geçtiğini sorumluların hesap vermeden öldüklerini söyledi. Şimdiye kadar darbeyle hesaplaşılmadığının altını çizen Gökoğlu, "Hatta iyi darbe, kötü darbe sınıflandırması yapıp bazı darbeleri desteklerken bazılarına karşı çıktılar. Bazılarını da fırsata çevirip 'Allah'ın bir lütfu' olarak gördüler" diye belirtti.

'AKP FAŞİZMİYLE MÜCADELE SÜRECEK'
12 Eylül'ün AKP iktidarıyla devam ettiğini vurgulayan Gökoğlu, şunları söyledi: "O gün 'Bizim çocuklar başardı' diyenler bugün de başarılarının devamını sağlayıp pandemiyi, savaşı, katliamları fırsata çeviriyorlar. Bu ülkeye Demokrasi, İnsan Hakları ve tüm Özgürlükler Anasının ak sütü kadar helaldir. Bizler, bu ülkede insani değerlerini ve vicdanlarını yitirmeyenlerle birlikte, tarafı insanlıktan yana olanlarla birlikte 12 Eylül'le hesaplaşmaya, onun devamı olan AKP faşizmiyle onurumuzla mücadele etmeye devam edeceğiz."