22 Eylül 2024 Pazar

ABD Başkanı Biden'ın Ortadoğu turu başladı

ABD Başkanı Biden, 4 günlük Ortadoğu ziyaretine İsrail'den başladı. İki ülke arasındaki savunma ortaklığının konuşulacağı ziyarette, Filistinli ve İsrailli yetkililerle iki devletli çözümün tartışılacağı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 4 günlük Ortadoğu ziyareti planının ilk durağı olan İsrail'e gitti.

Biden, 13-16 Temmuz arasındaki ziyaret programında İsrail, Filistin ve Suudi Arabistanlı yetkililerle görüşeceği açıklanmıştı. İsrail ve Suudi Arabistan'a gidecek olan Biden'ın, Körfez ülkeleri liderleriyle yapılacak zirveye de katılacağı öğrenildi. ABD Başkanı, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bulunan Gurion Havaalanı'nda İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Yair Lapid tarafından karşılandı.

ABD Başkanı Biden, yaptığı ilk konuşmada iki ülke arasındaki işbirliğini ve savunma ortaklığını güçlendirmeye vurgu yaptı. Biden, İsrail'in güvenliği için bölgedeki entegrasyonu derinleştirme taahhüdünde bulundu, Ortadoğu turunda iki devletli çözümü tartışacağını söyledi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da Biden'ı memnuniyetle karşıladığını ifade etti, ziyaretin tarihi ilişkilerin derinliğini yansıttığını belirtti.

Biden'in Siyonist İsrail yöneticileriyle birlikte İran'a yönelik politikaları ele alacakları belirtiliyor. ABD Başkanı ziyaret öncesinde verdiği bir röportajda, İran'ın nükleer silah sahip olmasını engellemek için son çare olarak güç kullanacağını söylemişti. Biden, İran Devrim Muhafızları'nın ABD'nin “terör örgütleri listesinde” kalacağını belirtmişti.

İki ülke arasındaki ilişkiler konusunda hazırlanması planlanan ‘Kudüs Deklarasyonu'nda da İran'ın nükleer programına ilişkin ABD ve İsrail ortaklığının sert duruşunun yer alacağı belirtiliyor.

ABD'NİN 'ORTADOĞA SAVUNMA İTTİFAKI' PROJESİ
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides, Biden'ın Filistinli ve İsrailli taraflarla iki devletli çözüm konusunu görüşeceğini, tansiyonu artıracak adımlar atmamaları konusunu ele alacağına işaret etti. Nides, ABD'nin Ortadoğu'da bir savunma ittifakı ilan etme fikrine ilişkin söylentiler hakkında yorum yapmadı, Biden'ın savunma bakanlarıyla yapacağı toplantı sonrasında bırakmayı tercih ettiği kaydedildi.