19 Eylül 2024 Perşembe

Abbas: Gazze'siz bir Filistin devleti olamaz

TBMM Genel Kurulu'nda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas "Gazze'de bir başka devlet kurulamaz ve Gazze'siz bir Filistin devleti de olamaz" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın hitabı sebebiyle olağanüstü toplandı.

Uzun süre ayakta alkışlanan Mahmud Abbas, "İsrail'in saldırıları, cinayetleri ve soykırım suçu nedeniyle Gazze'de, Batı Şeria'da ve Kudüs'te şehit olanları anarak başlamak istiyorum. Bunların en sonuncusu da lider İsmail Haniye'ye karşı işlenen suç olmuştur. Sizleri Haniye'nin ve Filistinli şehitlerin ruhuna Fatiha okumaya davet ediyorum. Sizleri, halkımızın adil davasını savunduğunuz için selamlıyorum" dedi.

Uluslararası kamuoyunun İsrail'in katliamlarına dönük sessizliğini eleştiren Abbas, "Erdoğan liderliğinde Türkye'nin öncü öcü rolünü takdirle karşılıyoruz. Öte yandan İsrail'in halkımıza, topraklarımıza ve kutsal mekanımıza karşı işlediği iğrenç suçları reddeden ve kınayan tüm siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşlarını tutumlarından dolayı kutluyorum. Samimi duyguları ve asil duruşu ile Filistin halkını ve haklı davasını destekleyen kardeş Türk halkına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi UAD'da açılan davaya müdahil olduğu için tebrik eden ve İsrail'le ticaretin durdurulduğunu öne süren Abbas, "Bizler Türkiye'deki kardeşlerimize, Kudüs ve Filistin davasını ana meselesi haline gelmiş olduğundan dolayı büyük şekilde güveniyoruz. Bu Türk halkının ahlakının ve politikasının bir göstergesidir" dedi.

Abbas, "İsrail'in yürüttüğü soykırımın asıl amacı vatan topraklarımızdan Filistin varlığını söküp atmak ve Filistinlileri bir kez daha tehcir ettirmektir. 1948 ve 1967'de olduğu gibi aynı tehcir trajedisini yeniden yaşatmak istiyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu asla gerçekleşmeyecektir. Zira halkımız vatanına, kutsallarına bağlıdır ve ne pahasına olursa olsun gaspçıları, işgalcileri def edecektir. 7 Ekim'den bugüne 40 bin Filistinli kadın, çocuk şehit edil edildi. 10 bin kayıp, 80 bin yaralı var. Batı Şeria'da da 10 bin şehit var. Ancak buna rağmen bizler dik durmaya devam edeceğiz ve topraklarımızdan ayrılmayacağız. Mısır ve Ürdün'ün tutumlarını, İsrail'in tehcir planlarını reddetmeleri sebebiyle takdirle karşılıyoruz. Bu tutumlar bizimle örtüşmektedir ve tüm platformlarda destekliyoruz" dedi.

'GAZZE, FİLİSTİN'İN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR'
"Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz bir parçasıdır. Gazze'de bir başka devlet kurulamaz ve Gazze'siz bir Filistin devleti de olamaz. Halkımız kırılmayacak ve teslim olmayacaktır. Bizler Gazze'nin tekrar imarını gerçekleştireceğiz. Şu an yüzde 70'inden fazlası yıkılmış olsa da yapacağız. Halkımızın desteğiyle, Arap ve İslam ümmetinin ve dünyanın özgür insanlarının desteğiyle gelecekte başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletimizi inşa etmek için yapacağız. Bu ne pahasına olursa olsun" diyen Abbas, katiller ve savaş suçlularının işledikleri suçlardan kurtulamayacağını söyledi.

"Biz de diyoruz ki Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs, bağımsız Filistin devletini oluşturan tek bir meşru ülke tarafından yönetilen coğrafi bütünün adıdır. Ve tek bir meşru hükümetin yönettiği Filistin topraklarıdır. Bu olmazsa olmaz" diyen Abbas, barışa giden yolun Filistin'le başladığını ve bittiğini söyledi.

'TUTSAKLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALIDIR'
"İsrail'in barbar saldırısına karşı mücadelemiz, tüm dünya kıtalarında adaletsizliğe karşı duran insanları da harekete geçirmiştir. İnsanlar yüksek sesle İsrail'i ve yıkım güçlerini, orada işledikleri soykırımlarını ve ırkçı suçları da kınamaktadırlar" diyen Abbas, tüm Filistinli tutsakların da serbest bırakılması çağrısı yaptı.

'GAZZE'YE GİDECEĞİM' DEDİ, DİĞER ÜLKE LİDERLERİ VE BM YETKİLİLERİNE ÇAĞRI YAPTI
"Gazze tümüyle, bütün topraklarıyla bizimdir. Batı Şeria ve Kudüs gibidir. Onlar da bizimdir. Topraklarımızı bir karış dahi parçalayan hiçbir çözüme eyvallah demiyoruz" diyen Abbas, Gazze'ye gideceğini duyurdu.

Abbas, şu ifadeleri kullandı: "Bu sınır tanımayan düşmanlığa karşı beraberiz. Bunun bedeli hayatımız da olsa. Benim hayatım, bizim hayatımız Gazze'deki en ufak bir çocuğun hayatından daha değerli değildir. Bizler İslam'ın hükmünü uyguluyoruz: Ya zafer ya şehadet. Bütün Arap ve İslam ülkeleri lideri ve BM'nin yetkililerini bu insani görevi beraber yerine getirmeye çağırıyorum. Amacımız herkes için barış ve istikrarsa bunu yapalım. BMGK'ye de sesleniyorum. Gazze'den sonra Kudüs'ü Şerif'e yöneleceğimi de söylemek istiyorum. Ebedi başkentimize de gideceğim."

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETTİ
Uluslararası kamuoyunu İsrail'in uluslararası hukuku açıkça ihlal etmesine karşı gerekli tedbirleri almaya ve UAD kararlarını uygulamaya çağıran Abbas, "Mücadeleci, sabırlı ve direnen Filistin halkımız adına bizler, ulusal kimliğimize, meşru haklarımıza, topraklarımıza ve kutsallarımıza ve kutsal mekanlarımıza bağlıyız. Bağımsızlık ve özgürlüğü er geç gerçekleştireceğiz. Buna kavuşacağız. Ne olursa olsun. İşgal sona erecektir. Filistin özgür ve ebedi kalacaktır. Şan ve ebediyet masum şehitlerimizindir. Yaralılarımza şifa, cesur tutsaklarımıza özgürlük! Hep birlikte hürriyete, devlete ve Kudüs'e doğru! Yaşasın Filistin-Türkiye kardeşliği! Teşekkürler Türkiye, teşekkürler kardeş halkı, teşekkürler Cumhurbaşkanı" dedi.