21 Eylül 2024 Cumartesi

A101 depremzede işçileri ücretsiz izne çıkarıyor

Depremzede işçileri ücretsiz izne çıkaran A101, işçilerin kendilerine verilen 15 günlük avansla başka şehirde iş bulmaya çalışacağı ve iş bulana kadar nasıl geçineceği ise gündeme gelmedi. Açıklama yapan Mağaza Market-Sen A101 Koordinasyonu, deprem bölgesinde işten çıkarmaların derhal yasaklanmasını istedi.

İşçilere yönelik baskı, mobbing ve sefalet ücreti dayatmasıyla gündemden düşmeyen A101, depremzede işçileri ücretsiz izne çıkarıyor. Başka şehirlere taşınmak zorunda kalan işçilerin gideceği ilde mağazaya başvuru yapması gerektiği belirtilirken işe alım süreçlerinde işçilerin nasıl geçineceği ile ilgili bir bilgi verilmedi.

'DEPREMLER SÜRERKEN MAĞAZADA KALMAYA ZORLANDILAR'
Mağaza Market-Sen A101 İşçileri Koordinasyonu deprem bölgesindeki işçilerin maddi olarak büyük kayıplara uğradıklarını, evini ve işlerini kaybettiklerini aktardı. A101 patronlarının ücretli izin bitiminde verdiği 15 günlük avansla da işçilerin başka şehirde iş bulmaya çalışacağı belirtilen açıklamada, "Deprem bölgesinde yıkılan veya ağır hasar alan mağazalarda devletin herhangi bir denetimi de bulunmuyor. İlk günlerde artçılarla deprem bazı şehirlerde sürerken A101'in bölge sorumluları işçilere 'mağazanızı terk etmeyin' talimatı verdi. Her ne felaket olursa olsun satışlardan, cirolardan kayıp yaşanmaması için işçiler yine 'az işçiyle 12 saate kadar' çalıştırılarak canları hiçe sayıldı. Şimdi işçiler kendi imkanlarıyla deprem bölgesinden ayrılıyor.  A101 patronları o şehirlerde depremzedelerin 'öncelikli' olarak kabul edilirse başka mağazada iş başı yapacağını anlatıyor" denildi.

'YA ÇALIŞ YA DA BAŞKA MAĞAZA BUL'
A101 patronlarının yıkım ve enkazın ortasında hala kendi cirosunu düşündüğünün altı çizilen açıklamada, market işçilerin patronlar nezdinde hiçbir değerinin olmadığını kaydetti, "mağazan yıkılmamış, ya çalışmaya devam et ya da kendine başka mağaza bul"  dendiğini aktardı.

Açıklamada, deprem bölgesinde çalışmaz durumda olan A101 işçilerinin hak kaybına uğramaması için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
🔹"Patronların, işçileri olağanüstü durumlarda ücretsiz izne çıkarma hakkı yoktur. İşçilerin kendisi veya yakınları deprem bölgesinde bulunduğu için ücretli izin hakkı vardır. Çalışamadığı süre boyunca ücretleri eksiksiz yatırılmalıdır.
🔹Başka şehirlerde mağazaya başvuru yapması durumunda öncelikli olacağından bahsediliyor. İşe alımlar önceliğe bakılmadan derhal gerçekleştirilmelidir.
🔹'İşçiler talep ederse 15 günlük maaşları avans olarak yatacak' deniyor. Çalışmadığı günlerde maaşında kesintiler engellenmelidir. Devlet işçilerin ödemelerine katkıda bulunmalıdır.
🔹Depremden hasar almış olan mağazalarda işçilerin can güvenliği için derhal denetimler gerçekleştirilmeli önlemler alınmalıdır. Hasarlı binalarda işçilerin çalıştırılması yasaklanmalıdır.
🔹Deprem bölgesindeki 10 şehirde işten çıkarmalar yasaklanmalıdır."

Mağaza Market-Sen son olarak tüm market işçilerini örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdı.